Portfolio signature

Megmenthetnénk a világot a pusztulástól, de ez így nem fog menni

Portfolio
A klímavédelem szempontjából kardinális kérdés, hogy sikerül-e megfelelő mértékben csökkenteni a húsfogyasztást, hiszen részben ez teszi szükségessé a nagyüzemi állattartást, ami jelentősen hozzájárul a klímaváltozáshoz. Az egyik megoldása a problémának az alternatív hústermékek fogyasztása, mint a növényalapú vagy teljesen szintetikus megoldások. Ezek néhány éve még bombaként robbantak be az élelmiszeriparban, és jelentek meg számos nagy étteremlánc kínálatában, de a lendület látszólag csúnyán megtört. A húsalternatívák értékesítése közel 10 százalékot zuhant egy év alatt és a különböző kutatások is azt támasztják alá, hogy a fogyasztók továbbra is szkeptikusak ezenek a termékeknek az egészségügyi hatásaival, és valódi értékével kapcsolatban - ez természetesen tükröződik a szektor zászlóshajójának számító Beyond Meaten, amely szinte a teljes piaci értékét elvesztette néhány év alatt.

Sokan várták a megváltót

Közel egy évtizedes fejlesztés után a növényi alapú húsok 2018-ban kezdték mainstreammé válni. Az élelmiszerboltok elkezdték árulni a Beyond Meat féle darált marhahúst és kolbászt, míg egyre több étterem kezdett kínálni növényi alapú húst az étlapján. A Burger King bejelentette az Impossible Whopper bevezetését, amelyet más gyorsétteremláncok is követtek, mint például a húsmentes pepperoni pizza a Pizza Hutnál, és természetesen nem szabad kifelejteni a McDonald's McPlant burgerét.

Egy időre a Wall Street is vegetáriánus lett. A Beyond Meat piaci értéke 2019-ben közel 14 milliárd dollárra rúgott, többre, mint a Macy's vagy a Xerox. A leglelkesebb befektetők úgy vélték, hogy a növényi alapú húsok 2030-ra az összes húsértékesítés 15 százalékát fogják kitenni.

A történet viszont hasonlóvá vált ahhoz, amit sok olyan új vállalkozás tapasztal, amelyekbe a Szilícium-völgyi kockázati tőke áramlik az innováció iránti izgalomtól fűtve. Bill Gates támogatta a Beyond Meatet, és számos olyan kockázati tőkebefektető cég, amely jellemzően technológiai startupokba fektet be, pénzt öntött a növényi alapú húst előállító startupokba. Ironikus módon még a húsipar legnagyobb szereplői is befektettek a növényi alapú húst előállító vállalatokba.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés