Előfizetői tartalom

Kiderült, mi lesz a banki IT-büdzsék sorsa a válságjelek hajnalán

Portfolio
Megérte az azonnali fizetésre költenie a bankoknak, pár éven belül szélesebb körben terjedhetnek el a rendszerre épülő kereskedelmi fizetési módozatok, az IT-büdzséket nem vágják vissza a bankok jövőre, az AI-megoldások pedig többségében sikeres banki projekteket eredményeztek eddig - vélekedett Banking Technology konferenciánk szakmai közönsége a rendezvényen tartott közönségszavazásokon.

A banki IT-büdzséket nem vágják vissza 2023-ra, legfeljebb a hangsúlyokat változtatják meg, sőt, lesz, ahol többet költenek digitalizációra – vélekedett szakmai közönségünk a rendezvény első közönségszavazásán. A szavazók mindössze 15 százaléka tartotta úgy, hogy jelentős cost-cut lesz.

A konferenciáról készült beszámolónk itt érhető el:

it-budzset

Hasonló véleményen voltak Banking Technology konferenciánk vezérpanelének előadói is, Ákos Tamás (CIB Bank) szerint nincs alternatíva, a bankok nem igazán tudnak vágni IT-költségvetésükön, ezekben az időkben is csak előre tudnak menekülni. Csányi Péter (OTP Bank) szerint a pénzügyi válság megmutatta, hogy ha kevesebbet fókuszál a bankszektor a digitalizációra, akkor számukra kihívást jelentő versenytársak jelenhetnek meg a porondon. Jendrolovics Péter (Gránit Bank) elmondta: a digitalizáció költségcsökkentő tényező, amit 0,9-1,0%-os eszközarányos költségszintjük is mutat a bankszektor dupla ekkora mutatójával szemben. Vinnai Balázs (Magyar Bankholding) szerint a nagy kérdés az, hogy a meglévő hagyatéki rendszerek átalakítása hogy történhet meg úgy, hogy a költséghatékonyságot és a piaci részesedést megőrizzék, sőt növeljék. Ez a legnagyobb kihívás sok bank, köztük a Bankholding számára is.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés