Előfizetői tartalom

Egy téli hétre szükséges földgáz árát húzza ki a pénztárcánkból a metánszivárgás

Portfolio
Évente mintegy 100-180 millió köbméter földgáz veszik kárba a magyar gázinfrastruktúrák szivárgásai miatt. Ez az országos téli gázfogyasztás egyheti mennyiségét adja ki, így nemcsak rendkívül pazarló, hanem a földgáz 80-95 százalékos metántartalma miatt fokozottan járul hozzá az éghajlatváltozáshoz is. A Magyar Természetvédők Szövetsége ezért sürgeti, hogy Magyarország is csatlakozzon a Globális Metánvállalás (Global Methane Pledge) kezdeményezéshez, amelynek célja, hogy 2030-ra az országok vállalják metánkibocsátásuk 30%-kal való csökkentését a 2020-as szinthez képest. Ennek fényében is átgondolandók a tervezett új gázberuházások, amelyek növelnék az ország metánkibocsátását, amellett, hogy újabb évtizedekre bebetonoznák az ország gázfüggőségét.

Az éghajlatváltozás súlyosbodó hatásai, kárai mellett az Európát is sújtó energiaválság arra sürgeti az országokat, hogy a geopolitikailag mindig is kockázatos fosszilis energiaforrásoktól való függésüket csökkentsék. Magyarország éves földgázigényének közel 80%-a származik importból, amit még ma is szinte teljes egészében Oroszországtól vásárolunk. A magyar...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés