Előfizetői tartalom

Valóban súlyos gázhiányt okozhat az ársapka bevezetése? Úgy tűnik, létezik egy járható út

Portfolio
Az elmúlt időszakban igencsak megoszlottak a vélemények a gázázsapka bevezetésével kapcsolatban. A két legfontosabb érv ellene leginkább az, hogy egyrészt csökkentené Európa piaci versenyképességét, másrészt pedig - megfelelő szabályozottság nélkül - a fogyasztás növekedéséhez is hozzájárulhat, ami a közel maximális gáztárolói telítettség mellett idén ugyan nem, de a jövő évben már könnyen súlyos problémákat jelenthetne a tagállamok országainak. Egyfajta kompromisszumos megoldásként azonban most úgy tűnik, hogy egy dinamikus ársapka kerülhet bevezetésre, amely nem sértené meg a határidős kontraktusokat, és a kontinens versenyképességét sem vetné vissza.

Hol tartunk most az ársapka kérdésében? Két héttel ezelőtt mi is beszámoltunk róla, hogy az EU-csúcson a tagállamok vezetőinek sikerült megszabni a világosabb irányokat a Bizottságnak arról, hogy mi alapján lenne érdemes véglegesíteni az energiapaci javaslatokat. Többek között kétféle ársapka ötletét is felvetették, emellett pedig a közös gázbeszerzés és a vészhelyzeti...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés