Előfizetői tartalom

Hamarosan eldől, ki birtokolja majd az internetet: vajon mindannyian kaphatunk majd egy szeletet a világhálóból?

Az internet a legtöbb ember számára egy folyamatosan elérhető csatorna, amellyel akár tőle távoli globális folyamatokba is becsatlakozhat, rajta keresztül létrehozhatja a saját vállalkozását, személyes tartalmaiból közösségi élményt formálhat. Bármekkora is legyen az egyéni felhasználó hozzájárulása az internet tartalmi bővüléséhez, a szabályokat mások írják helyette, még arról sem dönthet, ki, hogyan és mire használja a fel az adatait. A Web3 többek között ezt az autonómiát szeretné visszaadni a felhasználónak, és ehhez a blokklánc decentralizált mechanizmusait venné igénybe. Cikkünkben bemutatjuk, mit ígér az internet harmadik generációja nekünk felhasználóknak, és milyen Web3-hoz kötődő alkalmazásokat vehetünk igénybe már most.

Az internet rövid története és az utópikus Web3

A Web3 az internet harmadik generációját jelenti, amely egyelőre sokkal inkább tekinthető elszórt technológiák és alkalmazások gyűjteményének, mint egy kiforrott hálózatnak. A Web3-evangelisták elképzelése szerint az új internet decentralizált és nyitott lenne, és a World Wide Web korábbi változataihoz képest forradalmian új felhasználói élményt teremtene.

A Web3-at lehetővé tevő technológiák már léteznek, elszórtan használják is őket, ám az internet legújabb generációja egyelőre még csak egy koncepció. A kissé utópisztikusnak ható elképzelés arról szól, hogy

milyen társadalmi és gazdaságformáló erővel bírhat az internet, ha eltűnnének a kapuőrök, valóban kinyílna mindenki számára, és a puszta tartalmi hozzájáruláson kívül a felhasználók valódi döntési és irányítási jogokat kapnának.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés