Előfizetői tartalom

Aranyláz, húsmentes jövő, és fegyverkezési verseny - Mi vár ránk 2023-ban?

Portfolio
Alig, hogy kezdett feleszmélni a világ a koronavírus járvány okozta megpróbáltatásokból, máris újabb kihívásokkal kellett szembenéznünk: az orosz-ukrán háború kitörésével egekbe szökő energiaárak, az évtizedes csúcsokra emelkedő infláció, majd a jegybankok agresszív kamatemelései nem mindennapi kihívás elé állították a gazdasági szereplőket. Ezt követően pedig a 2023-as év is érdekesnek ígérkezhet, a Saxo Bank elemzői pedig összeállították szokásos újévi előrejelzésüket, melyek között találunk igencsak meghökkentő eseményeket.

Küszöbön egy újabb aranyláz?

Egy igencsak széles, 400 dolláros sávban mozgott a Covid utáni időszakban az arany, az orosz-ukrán háború februári kitörésekor pedig egészen a 2074 dolláros szintig emelkedett a jegyzés, ami megegyezett a koronavírus-időszak árfolyamcsúcsával. A márciusi 2 074 dolláros csúcsról októberre egészen az 1615 dolláros szintig esett vissza a jegyzés, ami mintegy 21,9 százalékos csökkenésnek felel meg, azt követően azonban, hogy Jerome Powell bejelentette, lassít kamatemelési tempóján a Fed, a dollár látványosan gyengülni kezdett, ezzel pedig a piacokra nehezedő nyomás is mérséklődött, így a részvénypiac mellett a nemesfémek is fellendülést mutattak október közepi mélypontjukhoz viszonyítva, az arany árfolyama pedig mintegy 10,8 százalékot emelkedett

arany1230

A kezdeti pánik ugyan gyorsan mérséklődött, a széleskörű bizonytalanság azonban továbbra is napjaink szerves részét képezi, elég csak az energiaválságra, az évtizedes csúcsokon lévő inflációra, vagy a jegybankok meredek kamatemelési pályája okozta recessziós fenyegetésekre gondolni. Annak ellenére azonban, hogy a felsorolt tényezők együttese valóban aggodalomra ad okot, az idei év mégsem a közkedvelt menekülőeszköznek számító aranyról, hanem sokkal inkább a dollárról szólt, miután a zöldhasú a Fed agresszív kamatemeléseinek következtében több mint 20 éve nem látott szintekre erősödött, ennek következtében pedig egész évben nyomás alatt tartotta a nemzetközi piacokat.

dxy1230

A Saxo elemzői szerint a 2023-as év hozhatja meg az igazi áttörést az arany piacán, várakozásaik szerint legalább a 3000 dolláros szintig emelkedhet az unciánkénti jegyzés, ami viszonyításképpen közel 65 százalékos növekedést jelentene a jelenlegi 1820 dolláros szinthez viszonyítva.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés