befektető tőzsde este árfolyam getty stock
Üzlet

Vegyes elmozdulások az amerikai tőzsdéken, kilenchavi csúcson az arany

Portfolio
Európában vegyesen zártak a vezető részvényindexek, és Amerikában is vegyes teljesítményt mutat a három vezető index az elmúlt napok emelkedését követően. Közben a dollár gyengülésével párhuzamosan a dollárban jegyzett arany ára kilenchavo csúcsra ért 1950 dollár közelében. Idehaza az MNB meglepő kötelező tartalékráta emelést jelentett be, amitől a forint jelentősen erősödött 7-8 havi csúcsra ért az euróval és a dollárral szemben, a magyar vezető részvényeknél viszont nem volt határozott irány.

Vegyes lett a vége is

Zárásra is vegyes képet mutatott a három vezető amerikai részvényindex: a Dow 0,3%-ot emelkedett, míg az S&P 0,1%-kal, a Nsadaq pedig 0,3%-kal süllyedt. Az arany fél százalékos emelkedéssel 1938 dolláron áll, a WTI olaj pedig közel 2%-os eséssel 80 dollár közelében jár.

Vegyes elmozdulások az amerikai tőzsdéken, kilenchavi csúcson az arany

A kaotikus indulás után jelenleg a három vezető amerikai részvényindex +/-0,1-0,2%-os elmozdulást mutat, azaz az elmúlt napok emelkedése után most nincs határozott irány. A dollárban jegyzett arany ára ma közel 1950 dollárra emelkedett, így kilenchavi csúcsra ért a dollár gyengülésével párhuzamosan.

xauusd230124

Amerika pert indított a Google-lel szemben, mert visszaél az erejével

Az amerikai igazságügyi minisztérium kedden pert indított a Google ellen, mert egy bírósági dokumentum szerint a cég visszaélt a digitális reklámüzletágban betöltött erőfölényével – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Káosz a New York-i tőzsdén, fel kellett függeszteni a kereskedést

A keddi nyitást követően eladási megbízások hulláma söpört végig a New York-i tőzsdén, melynek következtében rövid idő alatt számos nagyvállalat részvényei komoly esést szenvedtek el. Az értintett papírokkal pedig egy rövid időre a kereskedést is fel kellett függeszteni - írja a Bloomberg.

Tovább a cikkhez

Vegyes lehet a zárás Európában

A zárás előtt a vezető börzék közül a DAX 0,4, a CAC pedig 0,2 százalékos mínuszban van. A magyar tőzsde pedig minimális, 0,1 százalékos emelkedéssel zárhatja a napot.

Mínuszban Amerika

A nyitást követően a vezető amerikai részvényindexek közül a Dow és a Nasdaq 0,5, az S&P 500 pedig 0,4 százalékos mínuszban van.

sp500_0124

Az ukrajnai háború egyik nagy nyertese a Magyarországon is aktív német multi

Megemelte a 2025-re vonatkozó értékesítési várakozásait a német Rheinmetall, miután az orosz ukrán háború tavaly februári kitörését követően jelentősen megnövekedett a fegyverkezés iránti kereslet - írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Csak az OTP emelkedik a hazai blue chipek közül

A hazai blue chipek közül egyedüliként az OTP részvényei vannak pluszban a délutáni órákban, 0,3 százalékkal kerültek feljebb a bank részvényei.

A Mol 0,4, a Richter 0,2, a Magyar Telekom részvényei pedig 0,1 százalékos mínuszban vannak.

otp0124

Kisebb elmozdulás

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon jegybank, így ezúttal nem követte nagyobb tőzsdei reakció az MNB döntését, így a BUX jelenleg 0,1 százalékos pluszban van.

A kamatdöntésnél azonban sokkal fontosabb lesz a délután érkező jegybanki közlemény és Virág Barnabá alelnök háttérbeszélgetése.

bux0124du

Itt az MNB idei első döntése a kamatokról!

Az előzetes várakozásoknak megfelelően nem változtatott a kamatkondíciókon az MNB Monetáris Tanácsa, így az alapkamat marad 13 százalékon és a kamatfolyosó két széle is változatlan. Ennél sokkal fontosabb lesz azonban a délután érkező jegybanki közlemény és Virág Barnabás alelnök háttérbeszélgetése, ahol akár az irányadó kamat közelgő csökkentése is szóba kerülhet.

Tovább a cikkhez

Kivárás a hazai piacokon

Az MNB kamatdöntése előtt stagnál a magyar tőzsde.

Az előzetes várakozások szerint a kamatkondíciók nem változnak majd, legfeljebb utalást tehet a jegybank a 18%-os irányadó kamat közelgő csökkentésére. Éppen ezért a befektetők kiemelten figyelhetik a délután megjelenő közleményt és az esetleges háttérbeszélgetést.

bux0124

Palkovics Lászlót választották a Rába felügyelő bizottságának elnökének

A Rába bejelentette, hogy a társaság 2023. január 24. napjára meghirdetett közgyűlése a szavazásra jogosító részvények tulajdonosainak 82,2 százalékos részvétele mellett az előzetesen meghirdetett napirendnek megfelelően lezajlott.

Tovább a cikkhez

A magyar tőzsde sem találja az irányt

A Monetáris Tanács délutáni ülése előtt stagnál a BUX, illetve a hazai blue chipek is minimális elmozdulásban vannak.

Tovább a cikkhez

Felemás kép

A kora délutáni órákban mérsékelt pluszban vannak a régiós börzék, a vezető részvényindexek közül a CAC 0,1, a DAX pedig 0,4 százalékos mínuszban van.

Nincs nagyobb változás

Továbbra is nagyobb elmozdulások nélkül zajlik a kereskedés az európai tőzsdéken, a vezető börzék közül a CAC 0,2 százalékos pluszban van, a DAX pedig stagnál.

A magyar tőzsde minimális 0,1 százalékos emelkedésben van a Monetáris Tanács délutáni ülése előtt.

Leállítanák a kenguru tesztrészek értékesítését Oregonban, a Nike lehet az elszenvedője

Az oregoni törvényhozásban olyan törvényjavaslatot terjesztettek be, amely betiltaná a kenguruhoz tartozó testrészek értékesítését, célba véve azokat a sportruházat-gyártókat, amelyek az állatok bőrét használják fel termékeik előállításához. Ha elfogadják, a törvény egyik nagy vesztese a Nike lehet, amely a legnagyobb foglalkoztató Oregonban - írja az AP News.

Tovább a cikkhez

Kisebb elmozdulások

A nyitást követően a vezető európai részvényindexek közül a német DAX 0,1, a francia CAC pedig 0,2 százalékos pluszban van.

A magyar tőzsdén sem látható nagyobb elmozdulás, a BUX 0,2 százalékos mínuszban van.

Ma reggel hirtelen nagyot esett a gáz ára

Továbbra is meglehetősen enyhén alakul az idei tél Európában, ennek következtében pedig elmaradt a sokak által legrosszabb forgatókönyvként vizionált gázhiány. A szokatlan időjárás következtében pedig a gáztárolói adatok is kedvezően alakulnak, ennek következtében pedig Európa már a következő telet is jóval jobb helyzetből várhatja.

Tovább a cikkhez

Iránykereséssel indul a nap a magyar tőzsdén

A nyitást követően nagyobb elmozdulás nélkül telik a kereskedés a hazai piacokon, a hazai blue chipek közül kisebb pluszban van az OTP és a Mol, mérsékelt esésben pedig a Richter és a Magyar Telekom részvényei.

Tovább a cikkhez

Arab nagytulajdonosok terjeszkednek a második legnagyobb svájci bankban

Megduplázta részesedését a Credit Suisse-ben a Katari Befektetési Hatóság (QIA), ezzel a második legnagyobb tulajdonossá vált a Szaúdi Nemzeti Bank (SNB) után - írja a Financial Times.

Tovább a cikkhez

Milliárdos befektető: komolyabb lépésre van szükség, több tízezer embert kell elküldeni

Chris Hohn milliárdos fedezeti alapkezelő szerint a Google alkalmazottai túl vannak fizetve és a technológiai óriásnak több ezer munkahelyet kell még megszüntetnie, közel sem elég a nemrég bejelentett, a dolgozói bázis 6 százalékát érintő 12 ezer fős leépítés.

Tovább a cikkhez

Elon Musk azt állítja, hogy a Google meg akarta venni a Teslát

A Google anyavállalata, az Alphabet érdeklődött a Tesla megvásárlása iránt - mondta Elon Musk vezérigazgató hétfőn a bíróságon egy korábbi vallomásra hivatkozva.

Tovább a cikkhez

Iránykeresés várható Európában

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 0,8 százalékkal került feljebb, a S&P 500 1,2 százalék pluszban zárt, míg a Nasdaq 2,2 százalék pluszban fejezte be a napot.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel felemás hangulat látszik, a Nikkei 1,33 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,76 százalékkal került feljebb, míg a CSI 300 0,03 százalékot esett.
  • Iránykereséssel indulhat a nap az európai börzéken, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a DAX 0,6 százalékot emelkedhet, a CAC 0,41 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,01 százalék mínuszban nyithat.
  • Vegyes nyitás várható az amerikai tőzsdéken a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján. A Dow Jones 0,04 százalékkal kerülhet feljebb, a S&P 500 0,01 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,02 százalékot eshet.

Mi várható makro fronton?

Annál izgalmasabbnak ígérkezik a kedd, amikor az előzetes beszerzési menedzserindexek érkeznek majd délelőtt Európából, délután pedig a tengerentúlról. Magyar szempontból persze ennél fontosabb lehet a Monetáris Tanács idei első kamatdöntő ülése, melyen a kamatkondíciók várhatóan nem változnak majd, legfeljebb utalást tehet a jegybank a 18%-os irányadó kamat közelgő csökkentésére. Éppen ezért a befektetők kiemelten figyelhetik a délután megjelenő közleményt és az esetleges háttérbeszélgetést.

2023. január 23-29. makronaptár
Magyar makrogazdaság
január 23. hétfő 11:00 PM Részletes áht-adat dec.
január 24. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
január 24. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
január 24. kedd 15:00 MNB Közlemény  
január 25. szerda 8:30 KSH Keresetek nov.
január 26. csütörtök 8:30 MNB Lakásárindex Q3
január 26. csütörtök 11:30 ÁKK Kötvényaukció  
január 27. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatás, munkanélküliség dec.
január 27. péntek 8:30 KSH Népmozgalom dec.
január 27. péntek   S&P Hitelminősítői felülvizsgálat  
Nemzetközi makrogazdaság
január 24. kedd 9:15 Franciao. Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 9:30 Németo. Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 10:00 EU Beszerzési menedzserindex jan.
január 24. kedd 15:45 USA Beszerzési menedzserindex jan.
január 25. szerda 10:00 Németo. IFO index jan.
január 26. csütörtök 14:30 USA GDP Q4
január 26. csütörtök 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése dec.
január 27. péntek 9:00 Spanyolo. GDP Q4
január 27. péntek 14:30 USA PCE infláció dec.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 11,4 százalékos elmozdulással a Hang Seng index áll az élen, a sereghajtó 1,5 százalékos emelkedéssel a Dow Jones index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban az OTP részvénye teljesített 13,7 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 0,8 százalékos emelkedéssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 6,0 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 629,56 0,8% -2,0% 1,3% 1,5% -1,9% 28,3%
S&P 500 4 019,81 1,2% 0,5% 4,6% 4,7% -8,6% 41,6%
Nasdaq 11 872,54 2,2% 2,9% 8,1% 8,5% -17,8% 70,5%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 26 906,04 1,3% 4,2% 2,6% 3,1% -2,2% 11,5%
Hang Seng 22 044,65 0,0% 1,4% 12,5% 11,4% -11,7% -33,1%
CSI 300 4 181,53 0,0% 1,1% 9,2% 8,0% -12,5% -4,6%
Európai részvényindexek              
DAX 15 102,95 0,5% -0,2% 8,3% 8,5% -3,2% 11,4%
CAC 7 032,02 0,5% -0,2% 8,1% 8,6% -0,5% 27,0%
FTSE 7 784,67 0,2% -1,0% 4,2% 4,5% 3,9% 0,7%
FTSE MIB 25 821,45 0,2% -0,3% 8,1% 8,9% -4,6% 8,3%
IBEX 8 944,1 0,3% 0,8% 8,2% 8,7% 2,9% -15,7%
Régiós részvényindexek              
BUX 46 777,3 0,7% 0,3% 3,9% 6,8% -10,3% 12,7%
ATX 3 319,59 0,7% 0,6% 5,8% 6,2% -14,0% -10,0%
PX 1 287,87 0,6% 0,8% 7,5% 7,2% -9,2% 13,3%
WIG20 61 619,86 1,4% -0,4% 8,0% 7,2% -11,0% -8,8%
Magyar blue chipek              
OTP 11 500 1,1% 2,8% 11,7% 13,7% -33,5% -2,0%
Mol 2 676 -0,5% -1,2% 1,4% 2,8% -0,3% -16,4%
Richter 8 365 1,8% -2,0% -4,9% 0,8% -1,1% 23,5%
Magyar Telekom 375 0,3% 2,5% 7,9% 10,6% -11,1% -22,1%
Nyersanyagok              
WTI 81,27 0,8% 1,8% 2,3% 1,3% -6,4% 25,9%
Brent 88,23 0,7% 4,7% 4,9% 3,9% 0,3% 26,0%
Arany 1 924,71 -0,2% 0,5% 6,8% 6,0% 5,1% 43,9%
Ezüst 23,26 -2,6% -3,5% -2,2% -2,1% -4,4% 37,7%
Devizák              
EURHUF 395,9 0,7% -0,8% -1,0% -1,1% 10,5% 27,9%
USDHUF 364,3811 0,4% -1,1% -3,3% -2,9% 15,4% 44,7%
GBPHUF 450,1299 0,4% 0,2% -1,0% -0,4% 5,1% 27,9%
EURUSD 1,0865 0,3% 0,4% 2,4% 1,8% -4,2% -11,6%
USDJPY 129,9200 0,0% 1,1% -2,1% -1,4% 14,3% 17,7%
GBPUSD 1,2372 0,0% 1,4% 2,6% 2,8% -8,7% -11,7%
Kriptovaluták              
Bitcoin 22 922 1,1% 8,2% 36,6% 38,1% -37,2% 111,2%
Állampapírok              
10 éves amerikai állampapírhozam 3,52 1,1% -0,4% -6,0% -8,1% 101,6% 34,3%
10 éves német állampapírhozam 2,16 1,5% 1,2% -9,5% -15,6% -2 264,0% 331,1%
10 éves magyar állampapírhozam 7,64 0,8% 1,5% -13,2% -17,4% 60,5% 248,9%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Jasmin Merdan

Vlagyimir Putyin, Boris Johnson egy konferencián
Kína USA
2023. március 21.
Agrárium 2023
2023. március 8.
Biztosítás 2023
2023. március 30.
Építőipar 2023
2023. április 25.
Sustainable Tech 2023
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan lehet a technikai képet egy értékalapú befektető szemléletével ötvözni?
Díjmentes online előadás
Hogyan csináld a gyakorlatban?
Ez is érdekelhet
wizzair_9