Előfizetői tartalom

Megvan az EP-döntés: közel 20%-os kibocsátás-csökkentést kell Magyarországnak végrehajtania

MTI
|
Portfolio
Nagy többséggel elfogadta kedden az Európai Parlament a közös kötelezettségvállalási rendelet felülvizsgált szabályait, amelyek a közúti közlekedés, az épületek fűtése, a mezőgazdaság, a kis ipari létesítmények és a hulladékgazdálkodás révén a légkörbe jutó üvegházhatású gázok (ÜHG) mennyiségének csökkentésére kötelez minden tagállamot - tájékoztatott az uniós parlament kedden. A felülvizsgált rendelet 30% helyett 40%-os kibocsátás-csökkentést ír elő uniós szinten, de most először tagállamokra lebontott külön célokat is megszabott, így Magyarországnak az eddigi 7% helyett 18,7%-kal kell csökkentenie a kibocsátását a 2005-ös szinthez képest 2030-ra - derül ki az EP összefoglalójából. Az EP egy mai másik döntésével szintén nagy többséggel elfogadta a földhasználati, földhasználat-változási és erdészeti ágazatról szóló rendelet felülvizsgálatát is, amelynek célja a természetes szén-dioxid-nyelők javítása a 2050-es uniós klímacél elérése érdekében.

A közös kötelezettségvállalási rendelet az Irány az 55 százalék című klímavédelmi csomag része, amely az európai klímarendelettel összhangban azt kívánja biztosítani, hogy az Európai Unió 2030-ra legalább 55 százalékkal kevesebb üvegházhatású gázt bocsásson ki, mint 1990-ben. ...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés