Előfizetői tartalom

Küszöbön az újabb aranyláz - Új csúcsok jöhetnek?

Portfolio
Az elmúlt napokban a bankszektorban erősödő bizalmatlanság valóságos pánikot váltott ki a nemzetközi piacokon, miután néhány regionális amerikai bank és a Credit Suisse problémái után a befektetők előtt ismét megjelent 2008 réme. A kezdeti ijedtség következtében egyéves csúcsára száguldott az arany árfolyama, a döntéshozóknak azonban úgy tűnik hamar sikerült megnyugtatnia a piaci szereplőket, így a közkedvelt menekülőeszköz látványos gyorsasággal dobta el az elmúlt napok emelkedésének számottevő részét. Ennek ellenére középtávon a makrogazdasági körülmények mégis adottak lehetnek a további emelkedéshez, így könnyen lehet, hogy hamarosan új csúcsokat is láthatunk majd.

A február 28-i 1805 dolláros aljról hétfő reggelig több mint 11 százalékot emelkedett az arany unciánkénti jegyzése, a 2010 dolláros csúcs pedig egy éves árfolyamcsúcsot is jelentett az arany esetében, utoljára az orosz-ukrán háború kitörését követően állt ilyen magas szinten a jegyzés.

Azóta azonban látványosan javult a hangulat a nemzetközi piacokon, miután a bajba került Credit Suisse-t felvásárolta a UBS, valamint a világ hat vezető jegybankja bejelentette, hogy a bankszektor körüli aggodalmak piaci hatásainak csillapítására napi gyakoriságúra sűrítik a dolláralapú likviditásnyújtási tendereket. A hangulatjavulás pedig ezúttal is együtt járt az arany árának esésével, a tegnapi csúcsról pedig már közel 75 dollárt zuhant az unciánkénti jegyzés.

rsi

Érdekes megfigyelni emellett, hogy a nemzetközi hangulat javulásával hogyan árazzák a piaci szereplők a Fed kamatdöntéseinek valószínűségét is: amíg a tegnap reggeli tőzsdei zuhanáskor a piaci szereplők többsége látta valószínűbbnek azt, hogy nem emel az irányadó rátán a jegybank, addig mostanra már közel 82 százalékos esélyt látnak arra, hogy mégis sor kerül egy 25 bázispontos kamatemelésre.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés