Óriási fellélegzés lehet a magyar kormányban és rengeteg cégnél: egész olcsón sikerült fixálni az áramárat is

Weinhardt Attila
A gázárfixálás után megvannak az áramár fixálás részletei is az állami-intézményi körben, és a Portfolio kalkulációi szerint 158,8 euró/megawattórás, azaz 60,43 forint/kilowattórás ár körül sikerülhetett a fixálás. Ez egész kedvező árszintnek mondható az elmúlt egy év olykor egészen extrém, 200-300 forint feletti áraihoz képest, és így az állami költségvetés, illetve az érintett cégek működése szempontjából is nyilván nagy fellélegzés lehet miatta, hiszen a piaci árcsökkenést sikerült jól kihasználni. A pontos árfixálási adatot kívülről lehetetlen kiszámítani, mert azt csak az áramszolgáltatók tudják megtenni a pontos szerződéses részletek ismeretében. A fixált áras áramvásárlás témájáról, illetve az energiabeszerzés különböző gyakorlati és jogi kereteiről részletesen szó lesz a Portfolio április 18-i Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján, amelyen többek között az MVM illetékesei is részt vesznek. További részletek itt, jelentkezni pedig itt lehet.

Miután a gázárak terén márciustól szeptember végéig 245 forint körüli köbméterenkénti áron fixálta a kormány a változó áras konstrukciókat egy fix áras konstrukcióra (amellyel több, mint 1100 állami intézmény élt mintegy 8400 fogyasztási helyen), az árampiacon is hasonló beavatkozást hajtott végre. Ennek első lépése az volt, hogy február végéig jelentkezhettek az áramszolgáltatójuknál a jogosult állami, önkormányzati, egyházi és alapítványi intézmények. A március közepi minisztériumi összesítés szerint mintegy 1200 intézmény jelentkezett a lehetőségre 20 ezer fogyasztási hellyel.

A Magyar Közlönyben megjelent 41/2023. (II. 20.) kormányrendelet paraméterei alapján, illetve a március 8. és 29. között a HUDEX áramtőzsdén a második, harmadik és negyedik negyedévi zsinór (BL) és csúcs (PL) termékekre kialakult napi elszámoló árak átlaga alapján kiszámoltuk, hogy mennyi a fixált ár és az jött ki, hogy 158,8 euró/MWh. Ez a március 29-i MNB középárfolyammal (380,6 EURHUF) átszámolva 60,43 forintra jött ki kilowattóránként.

Amint a bevezetőben is írtuk: teljesen pontosan nem lehet kívülről kiszámítani a 9 hónapra szóló fixált árat, mert azt csak az áramszolgáltatók tudják kiszámolni, akikhez beérkeztek az egyes igények, bennük a korábban előre meghatározott fixálási opciókkal és súlyozási képletekkel, ugyanis a jogszabály szerint azokat kell figyelembe venni. Ha ilyen súlyok nem voltak a szerződésekben, akkor a zsinór és csúcs termékárakat 50%-50%-os súllyal kell figyelembe venni, és mi a leegyszerűsítő számításainkban éppen ezt tettük. Így tehát a 60,43 forintos ár ezzel a fele-fele súlyozással jött ki a zsinór és csúcs termékárak kapcsán, de ettől eltérhet a ténylegesen fixált ár az áramszolgáltató érintett ügyfélkörének szintjén, illetve nyilván az egyes ügyfelek szintjén is.

A jogszabály szerint az árfixálás április 1-től december 31-ig tart, tehát holnaptól, szombattól kezdve már végig ezen a fixált áron kapják az áramot a jogosultak, az áramszolgáltatóknak pedig április 4-ig kell hivatalosan kiértesítenie az ügyfeleit az árfixálás pontos paramétereiről.

Az áram- és gázbeszerzés aktuálisan legfontosabb gyakorlati, és jogi kereteiről részletesen szó lesz a Portfolio Vállalati Energiabeszerzés című konferenciáján április 18-án, amelyre még nem késő regisztrálni. A részletes program itt, a jelentkezési felület itt érhető el.

Címlapkép forrása: Getty Images

© 2024 Portfolio

Impresszum     Szerzői jogok     Jogi nyilatkozat     Médiaajánlat     Adatvédelem     ÁSZF