FONTOS Újabb magánnyugdíjpénztár szűnik meg Magyarországon – De ki járt jobban, aki maradt vagy aki kilépett?
 
Előfizetői tartalom

Túl optimisták voltak a befektetők - Valóban jöhet a fájó kijózanodás a tőzsdéken?

Portfolio
Az amerikai bankszektor problémáit követően az elmúlt hetekben sokáig fennált az esélye, hogy hátraarcot fordít a Fed a szigorú monetáris politikájának, a piaci szereplők pedig már a legoptimistább forgatókönyvet kezdték el árazni a tőzsdéken, azaz, hogy már a júniusi kamatdöntő ülésen sor kerülhet az első vágásra. A befektetői bizalom helyreállása, valamint az optimizmus együttese azonban összességében kényelmesebb helyzetbe hozta a döntéshozókat, így könnyen lehet, hogy a piaci szereplők számításait alapvetően keresztülhúzza majd az amerikai jegybank. De mi is történik most a tőzsdéken? Valóban elszámították magukat a befektetők, és jöhet a fájó kijózanodás?

Hol vannak már a márciusi mélypontok?

A bankproblémák óta eltelt egy hónap alatt markáns emelkedésben vannak a tőzsdék, a vezető amerikai részvényindexek közül a március 13-i mélypont óta a Dow 8, az S&P 500 már 9, a Nasdaq pedig mintegy 12 százalékot emelkedett.

spx0419

Sokáig igencsak nagy volt a bizonytalanság a piacokon, különösen azt követően, hogy a befektetők aggódtak amiatt, hogy az események és a romló makrogazdasági körülmények hatására a Fed nem lesz képes megfelelőképpen felvenni a harcot a továbbra is magas inflációval szemben.

A BANKPIACI AGGODALMAK AZONBAN A SZIGORODÓ PÉNZÜGYI FELTÉTELEK MIATT ÖSSZESSÉGÉBEN VÁRHATÓAN KEDVEZŐ HATÁSSAL LESZNEK AZ INFLÁCIÓ MÉRSÉKLÉSÉRE, ÍGY A kezdeti pánik mérséklődésével a BEFEKTETŐK JOGGAL KEZDTEK el BIZAKODNI, HOGY TALÁN MÉGSEM LEHET SZÜKSÉG A KORÁBBAN VÁRT MÉRTÉKŰ KAMATEMELÉSEKRE.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés