tőzsde
Üzlet

Amerikában sikerült pluszban zárniuk a hetet tőzsdéknek

Portfolio
A hét első felében még az amerikai bankrendszer miatt aggódtak a piacok, ehhez képest tegnapra már jelentősen elkezdett javulni a hangulat a nemzetközi tőzsdéken - ez elsősorban annak volt köszönhető, hogy a héten egymás után tették közzé az első negyedéves számaikat a világ legnagyobb technológiai vállalatai, és rendre meg is verték a várakozásokat, ami nem csak ezeknek a cégeknek az árfolyamában, hanem a szélesebb piacon is jelentős emelkedéshez vezetett. Ma is elsősorban a gyorsjelentések alakítják a befektetői hangulatot, Európában azonban oldalazást láthatunk és a tengerentúlon is bizonytalan hangulatban indult a kereskedés, miután az Amazon és a Snapchat jelentése is elmaradt a várakozásoktól. Emellett gazdasági adatok tekintetében délután érkezett egy amerikai inflációs adatközlés - a a személyi fogyasztási kiadásokat mérő mutató kicsivel a vártnál magasabban alakult, ez azonban jelentősen nem befolyásolja egyelőre a befektetői hangulatot.

Minden jó, ha a vége a jó Amerikában

Erőre kaptak pénteken az amerikai tőzsdék, és az előző naphoz hasonlóan pozitív tartományban zártak, részben a technológiai szektorban működő cégek erős eredményének köszönhető, bár az inflációs adatok megerősítették a jövő heti újabb kamatemelésre vonatkozó várakozásokat a Fed részéről. A Dow és az S&P végül 0,8%-os, a Nasdaq 0,7%-os pluszban zárt.

Részvénykereskedés, hosszabb távú befektetési portfóliók vagy nyugdíjportfóliók kialakítása a Portfolio Trader segítségével.

Nagyot nőtt az Adria kőolajvezeték üzemeltetője

Az Adria kőolajvezeték horvátországi szakaszát üzemeltető Janaf vállalat az év első három hónapjában 35,8 millió euró összbevételt könyvelt el, 38 százalékkal többet, mint az előző év ugyanezen időszakában; nettó nyeresége 15,1 millió euró volt, 68 százalékkal több, mint 2022 első negyedévében - közölte a cég.

Tovább a cikkhez

Új elnök a Waberer’s élén

Barna Zsoltot, a társaság eddigi vezérigazgatóját választotta a Waberer’s International elnökének az igazgatóság. A szakember 1996 óta dolgozik a csoportnál, olvasható a vonatkozó közleményben: vezetése alatt a WSZL Magyarország piacvezető logisztikai szolgáltatójává vált, míg a Waberer’s International tőzsdei bevezetése óta a legmagasabb EBIT eredményét és EBIT margin szintjét érte el, miután 14,1 százalékkal bővülő árbevétellel zárta a 2022-es évet.

Tovább a cikkhez

Keresik az irányt az amerikai tőzsdék

A nyitás után nem látszik egyértelmű irány az amerikai tőzsdéken, a Dow Jones 0,1 százalékkal került feljebb, a S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került lejjebb.

Tovább a cikkhez

Remekel az OTP a közgyűlés után

A nemrég lezárult közgyűlés után kifejezetten magas forgalom mellett veszik a nagybank részvényét, közel 2 százalékos már a plusz az OTP jegyzésénél. A közgyűlésen többek között elmondta Csányi Sándor vezérigazgató, hogy nem minősül stratégiai befektetésnek Oroszország, elhanyagolható hatása lenne, ha le kellene írni.

Tovább a cikkhez

Fájdalmas inflációs adat jött az Egyesült Államokból

Az előző hónaphoz képest a márciusi PCE-árindex 0,1 százalékkal nőtt. Főként a szolgáltatásoknál tart még a gyorsuló infláció az Egyesült Államokban. Éves alapon 4,2 százalékkal nőtt a Federal Reserve által leginkább figyelt inflációs mutató.

Tovább a cikkhez

Esnek az európai tőzsdék

Délután is folytatódik az esés a tőzsdéken, és várhatóan az amerikai tőzsdék hamarosan mínuszban nyithatnak majd.

A hangulatra negatívan hatott az Amazon gyorsjelentése, miután a cég a felhő üzletágának lassulásáról számolt be. Emellett szakad több tech papír is, a Snapchat anyacége 18 százalékot zuhant, miután a vártnál gyengébb bevételről számolt be a cég. Emellett a Pinterest is 13 százalékot zakózott, miután az ügyfelek reklámkiadásainak visszafogása a vártnál nagyobb csapást mért a cég árbevételére.

A befektetők mindeközben a friss inflációs adatot várják az Egyesült Államokból.

Felülteljesítő a BUX

A kora délutáni órákban továbbra is inkább negatív hangulat jellemzi az európai tőzsdéket, a magyar piac azonban relatív felülteljesítő a kontinensen. Ez részben az OTP jó teljesítményének köszönhető, viszont eközben a Masterplast esése ma is nagyon csúnya.

Ez nagyon csúnya, tovább ütik a Masterplastot

Már tegnap is jelentős mínuszban zárt a Masterplast, miután a csütörtökön megtartott éves tájékoztatón a cég bejelentette, hogy alaposan lerontotta a következő évekre vonatkozó várakozásait, és két évig nem fog osztalékot fizetni, valamint leépítésekbe kezdett. Az árfolyam mélyrepülése ma is folytatódik, a papír a tegnapi 11 százalékos mínusz után további 5 százalékot esett ma.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, megint több mint 120 millió forintért vett saját részvényeket a Richter

Folytatja az április elején bejelentett részvény-visszavásárlási programját a Richter, tegnap közel 124 millió forintért vásárolt.

Tovább a cikkhez

Most már hivatalos: elmaradt a mély válság és a recesszió Európában

Az idei első negyedévben kismértékben nőtt az eurózóna gazdasága az előző év utolsó negyedévének stagnálása után. Ezzel kijelenthető, hogy a valutaövezetben az energiaválság nem okozott recessziót, Európa megúszta az energiaárak emelkedését a gazdaság lassulásával. Az eurózóna gazdaságának teljesítménye persze így sem jó, az év második felében pedig az EKB kamatemelései miatt ismét nyomás alá kerülhet a gazdaság.

Tovább a cikkhez

Lefordultak a tőzsdék

A korai emelkedés után elfogyott a lendület az európai tőzsdéken, és délelőttre lefordultak a vezető részvényindexek. Miközben továbbra is érkeznek a gyorsjelentések, a gazdasági adatközlésekből sincs hiány. A francia infláció áprilisban 5,9 százalékos volt éves szinten, ami meghaladta a várt 5,7 százalékot, míg a spanyol infláció 4,1 százalék volt, ami meghaladta az előző havi 3,3 százalékot. Az euróövezet első negyedévi GDP adata hamarosan megjelenik, és a szintén ma megjelent francia és spanyol GDP-adatok alapján lehet reménykedni egy pozitív meglepetésben, mivel mindkettő a vártnál erősebb lett.

Nyereséges lett az Appeninn

Megtartotta éves rendes közgyűlését az Appeninn, ahol a részvényesek elfogadták a társaság 2022. évre vonatkozó pénzügyi beszámolóit, melyből kiderül, hogy az egy évvel korábbi 5,8 millió eurós veszteség után 13,9 millió eurós adózott nyereséget ért el a cégcsoport.

Tovább a cikkhez

Percek alatt szakadt be az Amazon árfolyama – Mi történt itt?

Tovább folytatódik a világ legnagyobb technológiai vállalatainak gyorsjelentési sorozata, a tegnapi piaczárás után az Amazonra került a sor, hogy publikálja a friss számokat. Ugyan a bevétel meghaladta az elemzői várakozásokat, a részvények a kezdeti felpattanás után hamar mínuszba fordultak, miután a menedzsment közölte, hogy a felhő üzletágban még tovább lassult a folyó negyedévben.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indult a nap Európában

Jó hangulatban indult a kereskedés a nemzetközi piacokon, a vezető európai részvényindexek kisebb emelkedést mutatnak. A DAX 0,7 százalékkal került feljebb, míg a CAC 0,3 százalékot emelkedett, a FTSE 100 pedig 0,2 százalékos pluszban van. A milánói börze is felebb került 0,2 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,1 százalékot esett.

dax0428

A tegnapi rali után tovább emelkedik a magyar tőzsde

A tegnapi jelentős, 3 százalékos emelkedés után tovább kapaszkodik felfelé a magyar tőzsde ma reggel, bár a lendület jóval mérsékeltebb. Az emelkedést a pozitív nemzetközi hangulat is támogatja.

Tovább a cikkhez

Nagy fordulat a Masterplastnál, Tibor Dávid elmondta, miben hibáztak

Kellemetlen meglepetéssel szolgált a befektetőknek csütörtökön megtartott éves tájékoztatóján a Masterplast. A bevétel-és eredményvárakozásait jelentősen lefelé módosította a menedzsment, idén éppen hogy csak nyereséges lehet a cég, az osztalékfizetést felfüggesztette a vállalat a következő két évre, és leépítésekbe kezdett. A Masterplast elnök-vezérigazgatójával, Tibor Dáviddal beszélgettünk az iparági kilátásokról, arról, hogyan változott a piac, mi hozhatja el a fellendülést, és hogy mit gondol a részvényárfolyam alakulásáról.

Tovább a cikkhez

Folytatódhat az emelkedés

Mik az aktuális események a tőzsdéken?

  • Emelkedéssel zártak tegnap a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones 1,6 százalék pluszban fejezte be a napot, a S&P 500 2 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 2,8 százalék pluszban zárt.
  • Az ázsiai tőzsdéken ma reggel emelkedés látszik, a Nikkei 1,22 százalékot emelkedett, a Hang Seng 0,57 százalékos pluszban áll, míg a CSI 300 0,14 százalékkal került feljebb.
  • Jó hangulatban nyithatnak az európai tőzsdék, a határidős részvényindexek állása alapján a DAX 1,25 százalékkal kerülhet feljebb, a CAC 0,09 százalék pluszban nyithat, míg a FTSE 0,34 százalékot emelkedhet.
  • Eséssel nyithatnak az amerikai tőzsdék, a határidős részvényindexek jelenlegi állása alapján a Dow Jones 0,05 százalékot eshet, a S&P 500 0,02 százalékkal kerülhet lejjebb, míg a Nasdaq 0,05 százalék mínuszban nyithat.

Mi várható makro fronton?

Ha a magyar és a nemzetközi adatokat is nézzük, akkor a ma lesz összességében a legmozgalmasabb nap. Itthon a KSH a munkaerőpiac márciusi számait és a nép mozgalom friss statisztikáját hozza nyilvánosságra, közben viszont délelőtt záporoznak majd a kulcsfontosságú európai adatok az első negyedéves GDP-ről és az áprilisi inflációról, piaci szempontból azok lehetnek majd meghatározók.

2023. április 24-30. makronaptár
Magyar makrogazdaság
április 25. kedd 11:00 PM Részletes áht-beszámoló márc.
április 25. kedd 11:30 ÁKK 3 hónapos dkj aukció  
április 25. kedd 14:00 MNB Kamatdöntés  
április 25. kedd 15:00 MNB Közlemény  
április 26. szerda 8:30 KSH Keresetek febr.
április 26. szerda 8:30 MNB Lakásárindex Q4
április 28. péntek 8:30 KSH Foglalkoztatottság, munkanélküliség márc.
április 28. péntek 8:30 KSH Népmozgalom márc.
Nemzetközi makrogazdaság
április 24. hétfő 10:00 Németo. IFO-index ápr.
április 26. szerda 14:30 USA Tartós fogyasztási cikkek rendelése márc.
április 27. csütörtök 14:30 USA GDP (előzetes) Q1
április 27. csütörtök 14:30 USA Személyes fogyasztási kiadások Q1
április 28. péntek   Japán Kamatdöntés  
április 28. péntek 7:30 Franciao. GDP (előzetes) Q1
április 28. péntek 8:00 Németo. GDP (előzetes) Q1
április 28. péntek 8:45 Franciao. Infláció (előzetes) ápr.
április 28. péntek 9:00 Spanyolo. GDP (előzetes) Q1
április 28. péntek 9:00 Spanyolo. Infláció (előzetes) ápr.
április 28. péntek 10:00 Olaszo. GDP (előzetes) Q1
április 28. péntek 11:00 EU GDP (előzetes) Q1
április 28. péntek 14:00 Németo. Infláció (előzetes) ápr.
április 28. péntek 14:30 USA PCE infláció márc.
Forrás: Portfolio-gyűjtés        

Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A vezető amerikai, ázsiai európai és régiós részvényindexek közül idén 20,3 százalékos elmozdulással a Nasdaq index áll az élen, a sereghajtó 0,3 százalékos emelkedéssel a Hang Seng index.
  • A hazai blue chipek közül idén a legjobban a Magyar Telekom részvénye teljesített 24,8 százalékos emelkedéssel, a sor végén a Richter papírja áll 1,0 százalékos eséssel.
  • A fontosabb nyersanyagok közül év eleje óta az Arany árfolyama már 9,3 százalékot emelkedett.
Fontosabb instrumentumok
  Árfolyam 1 nap 1 hét 1 hónap Idén 1 év 5 év
Amerikai részvényindexek              
Dow Jones 33 826,16 1,6% 0,1% 4,3% 2,0% 1,6% 39,1%
S&P 500 4 135,35 2,0% 0,1% 4,0% 7,7% -1,2% 54,9%
Nasdaq 13 160,03 2,8% 1,3% 3,8% 20,3% 1,2% 97,7%
Ázsiai részvényindexek              
Nikkei 28 457,68 0,1% -0,7% 3,6% 9,1% 7,8% 26,7%
Hang Seng 19 840,28 0,4% -2,7% 1,4% 0,3% -0,5% -34,5%
CSI 300 3 988,42 0,7% -3,0% -0,6% 3,0% 2,4% 6,2%
Európai részvényindexek              
DAX 15 800,45 0,0% 0,0% 4,4% 13,5% 14,5% 25,6%
CAC 7 483,84 0,2% -0,7% 5,7% 15,6% 16,1% 36,5%
FTSE 7 831,58 -0,3% -0,9% 4,8% 5,1% 5,5% 4,4%
FTSE MIB 27 158 0,2% -1,7% 3,6% 14,6% 14,0% 13,5%
IBEX 9 314,6 0,2% -1,4% 4,6% 13,2% 9,9% -6,2%
Régiós részvényindexek              
BUX 44 671,82 3,0% 2,6% 6,1% 2,0% 6,1% 16,6%
ATX 3 255,43 0,6% 0,0% 6,7% 4,1% 0,7% -6,4%
PX 1 416,49 0,5% 0,6% 9,1% 17,9% 3,6% 26,0%
WIG20 63 569,86 2,6% 1,3% 12,5% 10,6% 9,3% 6,7%
Magyar blue chipek              
OTP 10 170 5,2% 1,8% 1,8% 0,6% -4,1% -10,4%
Mol 2 734 4,0% 2,0% 9,7% 5,1% -8,3% -8,9%
Richter 8 220 0,6% 5,8% 10,6% -1,0% 23,4% 56,4%
Magyar Telekom 423 0,2% 1,7% 9,3% 24,8% 5,8% -6,0%
Nyersanyagok              
WTI 74,76 0,6% -3,4% 2,7% -6,8% -26,7% 9,8%
Brent 77,69 0,0% -4,3% -0,6% -8,5% -26,2% 4,1%
Arany 1 984,83 -0,5% -0,8% 1,4% 9,3% 5,3% 50,1%
Ezüst 24,91 0,0% -1,2% 8,3% 4,9% 6,6% 51,2%
Devizák              
EURHUF 373,5250 -0,3% -0,8% -3,3% -6,7% -1,3% 19,4%
USDHUF 339,2444 0,0% -1,1% -5,3% -9,6% -5,7% 31,3%
GBPHUF 422,8201 0,1% -0,9% -3,8% -6,4% -5,9% 19,0%
EURUSD 1,1011 -0,3% 0,3% 2,1% 3,2% 4,7% -9,0%
USDJPY 133,3300 0,0% -0,5% 1,4% 0,1% 3,9% 22,2%
GBPUSD 1,2469 0,0% 0,1% 1,6% 3,7% -0,3% -9,6%
Kriptovaluták              
Bitcoin 29 485 3,7% 4,4% 8,6% 77,6% -24,9% 230,5%
Állampapírok              
10 éves német állampapírhozam 2,45 2,8% 0,3% 10,0% -4,3% 219,4% 334,9%
10 éves magyar állampapírhozam 8,18 2,0% -3,9% -2,6% -11,6% 18,4% 215,8%
Forrás: Refinitiv, Portfolio

Címlapkép forrása: Getty Images

török líra
GettyImages-1245492300
nap napsütés időjárás nyár erdő
moszkva-voros-ter-oroszorszag-kreml
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Szenior ügyfélkapcsolati koordinátor

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
Túri Anikó gfm