Előfizetői tartalom

Hollywood ajtaján kopogtat a mesterséges intelligencia: sokan rettegnek a szakmában

Portfolio
A generatív mesterséges intelligenciák megjelenése alapjaiban rengette meg a kreatív szakmák jövőjét, hiszen a modellek másodpercek alatt képesek koherens szöveget, zenét, vagy kis híján fotórealisztikus képeket legyártani. A megoldás Hollywoodtól sem idegen, és újabban egyre több helyen vetik be a generatív AI-t speciális effektek megalkotásához, de egyre többször merül fel a forgatókönyvírás automatizációja és a színészek helyettesítése számítógép által generált deepfake-hasonmásokkal. Megnéztük, milyen lehetőségeket tartogat az AI-forradalom a filmgyártás számára, és milyen veszélyeket rejthet az átrendeződési folyamat a szakmabeliekre nézve.

Filmforgatás színészek nélkül

A filmrendezőknek mindig is nagy kihívást jelentett megtalálni a forgatáshoz szükséges speciális helyszíneket. A megfelelő hatás érdekében a filmkészítés őskorában ehhez sokszor az egész stábbal együtt el kellett utazni távoli országokba, vagy ki kellett bérelni egy hatalmas stúdiót, épített díszletekkel. Ezek a gyakorlatok ugyan nem tűntek el teljesen, ám a hozzájuk kapcsolódó költségekből jelentős összegeket sikerült lefaragni a zöld vászon és a CGI-effektek használatával.

További technológiai ugrást jelent az Industrial Light and Magic által fejlesztett megoldás, amelyben a zöld hátteret nagy felbontású LED-képernyők váltották fel. A technológiát 2016-ban alkalmazták először a Star Wars: Rouge One forgatásán, később viszont a szintén Disney-produkció Mandalorian című sorozatot már teljes egészében ezzel forgatták. A háttérre kivetített anyagot a különleges effektekért felelős munkatársak általában az Unreal Engine fejlesztői környezetében hozzák létre. Ebben a környezetben már tesztelnek különböző generatív AI modelleket, amelyek szöveges utasításra, valós időben jelenítik meg a kívánt hátteret a színészek mögött félkörívben felhúzott képernyőn. Az újítást a színészeknek is nagy segítség lehet, hiszen egy ilyen környezetben talán könnyebben átlényegülhetnek, mintha az elidegenítő zöld háttér előtt kellene játszaniuk.

Nem ez az első alkalom, hogy Hollywood a generatív mesterséges intelligenciával ismerkedik: az új Indiana Jones filmben is mesterséges intelligencia fiatalította vissza Harrison Fordot; Val Kilmer hangját is mesterséges intelligenciával módosítottak Top Gun: Maverick című filmben, és az Oscar-díjas, közepes költségvetésű Mindig, Mindenhol, Mindenkor című filmben is egy generatív AI-eszközt használtak a film egyik kulcsjelenetéhez. Evan Halleck, a film VFX-specialistája később elárulta, hogy az eszközzel több napnyi munkát sikerült megtakarítaniuk.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés