Megint belehúzott a forint, csak átmeneti volt a tegnapi megingás
Üzlet

Átírná a kormány az ingyenes készpénzfelvétel szabályait

Portfolio
Társadalmi egyeztetésre bocsátotta a GFM azt a rendelettervezetet, amely révén havi két alkalommal legfeljebb összesen 40 ezer forint készpénz felvételére nyílhat meg a lehetőség a boltokban.
Erről a témáról is szó lesz jövő csütörtöki konferenciánkon, ahol a GFM államtitkára, Túri Anikó előadást tart. Regisztráció itt!

A kormany.hu-n közzétett rendelettervezet tartalmi összefoglalójából derül ki, hogy a pénzforgalmi szolgáltatás nyújtásáról szóló törvény módosításával 2023. júliusától lehetővé válik, hogy a havi kétszeri, ATM-ből történő ingyenes készpénzfelvétel kiegészüljön azzal, hogy

havonta két alkalommal cash-back szolgáltatást Magyarországon nyújtó kedvezményezettől a fogyasztó úgy vehessen át készpénzt, hogy a negyvenezer forintot meg nem haladó készpénzátvételig a pénzforgalmi szolgáltató nem számíthat fel díjat, költséget.

Az összefoglaló szerint a cash-back szolgáltatás (vásárlással összekötött készpénzátvétel) lényege, hogy bankkártyás fizetésnél a kedvezményezett (kereskedő) az áru, szolgáltatás ellenértékénél magasabb összegben zároltatja a bankkártya mögötti fizetési számlát, és a különbözetet a fizető félnek készpénzben átadja.

A díjtól és költségtől mentes készpénzkifizetés, illetve készpénzfelvétel igénybevételére szolgáló fizetési számlát megjelölő nyilatkozat tartalmára vonatkozó részletes szabályokról szóló rendelet jelenleg kizárólag az ATM-ből történő ingyenes készpénzfelvételt nevesíti, így szükséges annak technikai módosítása, kiegészítése.

Emlékezetes, még tavaly decemberben számoltunk be arról, hogy az új szabályok szerint várhatóan havonta két alkalommal, összesen legfeljebb negyvenezer forint értékben díjmentesen lehet készpénzt átvenni kártyás fizetés esetén kereskedőktől - feltéve persze, ha a boltok is bevezetik a szolgáltatást. Jelenleg Magyarországon csak az OTP Bank bizonyos kártyákkal rendelkező ügyfelei érhetik el a szolgáltatást a Penny boltjaiban. Az áruházaknak nem kötelező ilyen, úgynevezett cashback szolgáltatást nyújtani, ám az új szabályok jóval vonzóbbá teszik a szolgáltatást számukra.

A 40 ezer forintos lehetőség az eddigi 150 ezer forintos ingyenes készpénzfelvételen felül értendő, tehát ha szélesebb körben lesz elérhető a szolgáltatás, az a gyakorlatban azt is jelenti, hogy összesen 190 ezer forintot vehetünk majd fel ingyenesen.

A kereskedőnek azért áll érdekében a szolgáltatást nyújtaniuk, mert új vásárlókat csábíthatnak az üzletekbe, plusz forgalmat generálhat a szolgáltatás azáltal, hogy a készpénzfelvétel kötelezően vásárláshoz kötött. A cashback növelheti a meglévő vásárlók hűségét, illetve elméletileg a nagyobb forgalmú boltok a nap végén kezelendő készpénzmennyiséget is csökkenthetik.

Úgy tudjuk, a hazai kibocsátású kártyák már mind képesek lennének támogatni a bolti pénzfelvételt, ám a kereskedőknek a kasszarendszert fejleszteniük kell (amit a nagy láncok évente egyszer szoktak megtenni egy nagyobb frissítés keretében), a bankoknak az elfogadói és a kibocsátói oldalon is rendszerfejlesztéseket kell végrehajtaniuk, hogy új cashback szolgáltatók léphessenek be a piacra.

Januárban írtunk arról, hogy akkor három nagy áruházláncnál, a Tescónál, a Sparnál és a Lidlnél vizsgálták a cashback bevezetésének lehetőségét, a Penny pedig startra készen várta, hogy kiterjesszék a jelenleg itthon egyedül náluk elérhető szolgáltatást újabb ügyfelekre is.

Erről a témáról is szó lesz jövő csütörtöki konferenciánkon, ahol a GFM államtitkára, Túri Anikó előadást tart. Regisztráció itt!

Címlapkép: Shutterstock

balaton balatonfüred
koszovó szerbia feszültség nato biztonsági erők
erdogan beszédet mond
zelenszkij public domain
orosz ukrán háború moszkva páncélos btr
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Könyvajánló
Alapmű mindenkinek, akit érdekel a tőzsde világa.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Sales manager

Sales manager

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport

Senior webfejlesztőt keres a Portfolio Csoport
2023. június 7.
Portfolio Property X 2023
2023. június 8.
Portfolio Balaton Business Forum 2023
2023. június 1.
Financial IT 2023
2023. június 6.
BUDAPEST - Pörgessük fel együtt a hazai KKV szektort!
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
céges képzés