Előfizetői tartalom

Friss adatok érkeztek a biztosítási piacról: a te biztosítód hányadik a rangsorban?

Több oldalról is megsínylették a biztosítók a tavalyi évet: a kárinfláció, az aszály és az állami adóterhek növekedése miatt számos kihívással kellett szembenézniük a társaságoknak. Az MNB frissen megjelent Aranykönyve alapján a bankok és az alapkezelők után a biztosítási szektor sorrendjét is felállítottuk a 2022-es számok alapján. A biztosítási szektor jövőjével is kiemelten foglalkozunk a Portfolio Future of Finance 2023 konferenciáján, még nem késő regisztrálni a rendezvényre!

A biztosítási szektor jövőjével is kiemelten foglalkozunk a Portfolio Future of Finance 2023 konferenciáján, még nem késő regisztrálni a rendezvényre!

Márciusban már készítettünk egy átfogó elemzést a biztosítási piac tavalyi évéről, ez a cikkünk itt olvasható. Akkor megállapítottuk:  36 milliárd forintos nyereséggel és 7,4%-os díjbevétel-növekedéssel zárta 2022-t a magyar biztosítási szektor.

Miután az Aegon és az Union többségi részesedését tavaly megszerző Vienna Insurance Group továbbra is multibrand stratégiát folytat Magyarországon, a biztosítók díjbevétel szerinti rangsorában évek óta nincs változás: az első helyen továbbra is a német tulajdonú Allianz áll összesen 225,9 milliárd forintos díjbevétellel, az ezüstérmes a 208 milliárdos bevételt elérő, olasz tulajdonú Generali, a harmadik dobogós pedig az Aegon, amely 162,4 milliárdos éves díjbevétellel zárta a 2022-es évet. Utóbbi biztosító már Alfa néven fut az osztrák Vienna Insurance Group és a magyar állam közös tulajdonában, és így egy csoportot alkot az immár ötödik helyen álló (tavaly még csak a hatodik volt) Union biztosítóval is, e két társaság díjbevételét összeadva 349,9 milliárd forintot kapnánk, így ők állnának az első helyen.

A biztosítótársaságok összesített bevétele 1428 milliárd forint volt, ami tűrhető a kárinflációt, az aszályt és az állami túladóztatást figyelembe véve,

Ezek alapján rendeztük még sorba a biztosítókat:

  • Biztosítástechnikai eredmény,
  • Adózott eredmény,
  • Meglévő eszközállomány,
  • A biztosítók mellett pedig a független közvetítők adatait is elemeztük.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés