Előfizetői tartalom

Új világ jön: így tarthatják kordában a szuperhatalmak a mesterséges intelligenciát

A legfejlettebb iparosodott országokat tömörítő G7 hétfőn elfogadott egy, a mesterséges intelligencia fejlesztésének és használatának elveit tartalmazó, nem kötelező érvényű iránymutatást. A kódexhez ugyan önkéntes alapon lehet csatlakozni, ám a fő csapásirányt kijelöli, és az EU által kidolgozott szabályozást is megerősítheti. Szintén hétfőn jelent meg Joe Biden amerikai elnök rendelete, amelyben részletes utasítást ad a kormányzati szerveknek a mesterséges intelligencia szabályozására vonatkozóan. Cikkünkben összefoglaltuk, milyen lépéseket tettek eddig a világ nagyhatalmai korunk egyik legmeghatározóbb technológiájának megregulázása érdekben.

Mesterséges intelligencia forradalom a bankokban - Erről is szó lesz a Portfolio november 7-ei Banking Technology konferenciáján. Regisztráció itt!

Új szabályokat írtak a nagyhatalmak

Az Egyesült Államokat, Franciaországot, Japánt, Kanadát, Nagy-Britanniát, Németországot, Olaszországot, valamint “nyolcadik tagként” az Európai Uniót tömörítő G7-csoport vezetői májusban, a "hirosimai mesterséges intelligencia-folyamatnak" nevezett miniszteri fórumon döntöttek a dokumentum (amelynek eredeti címe: International Code of Conduct for Organizations Developing Advanced AI Systems) kidolgozásáról. 

A napokban bemutatott kódex 11 pontból áll, és célja, hogy a legfejlettebb mesterséges intelligencia alapmodelleket - főként a generatív mesterséges intelligencia rendszereket  - fejlesztő, implementáló és felhasználó cégek törekvéseit olyan módon szabályozza, hogy a technológia a lehető legnagyobb biztonság mellett teremtsen értéket a felhasználók kezében. 

Mit tartalmaz a dokumentum?

A szabályzat kiköti, hogy a vállalatoknak meg kell tenniük a megfelelő intézkedéseket a kockázatok azonosítására, értékelésére és kezelésére a technológia teljes életciklusa során, valamint a mesterséges intelligencia forgalomba hozatalát követő visszaélésekkel is meg kell tudniuk birkózni.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés