Előfizetői tartalom

Az IT-cégek kincseskamráját nyitotta ki ez a megatrend Magyarországon

Karli Péter, Heal Partners
|
Kovács Roland, Heal Partners
Az IT-szektor sajátossága, hogy időről-időre bizonyos technológiák és trendek képesek felülteljesíteni a piacot és az átlagnál nagyobb ütemben nőni. Az elmúlt évek egyik ilyen nagy globális trendje a felhő (Cloud) alapú szolgáltatások elterjedése volt, de a most „induló” új trend, a mesterséges intelligencia (AI) is hasonló utat járhat be. Ezeket a megatrendeket legtöbb helyen a nagy globális szereplők szemszögéből szokták bemutatni. Kíváncsiak voltunk arra, hogy hogyan tükröződik ez a trend a magyar piacon. Teljes iparágra és szegmensekre vonatkozó statisztikák nem érhetők el, ezért a cégek irányából indultunk el, és megnéztük, milyen következtetéseket lehet levonni a legnagyobb hazai cégek adataiból. Tüzetesen elemeztük három kiemelt, a felhőhöz kapcsolódó alszegmenst, amelyek képesek lehetnek megelőzni az IT-piac más területeit, és vélhetően a AI előretörésével sem fognak háttérbe szorulni.

Érdeklődésünk az IT-iparágon belül alapvetően az IT-szolgáltatásokra irányult és a hazai tulajdonú szereplőket elemeztük (nem szerepelnek ezért a listán például a Magyar Telekom és annak leányvállalatai - a szerk.), így céglistáink összeállítása során olyan hazai magántulajdonban levő társaságokat vettünk figyelembe, amelyek főtevékenységként IT-szolgáltatást...

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés