Előfizetői tartalom

Soha nem látott rekordokat hozhat 2024 a légiközlekedésben

Portfolio
A Nemzetközi Légi Szállítási Szövetség (IATA) legfrissebb adatai szerint a világjárvány utáni, geopolitikai feszültségekkel tűzdelt időszak ellenére látványos felpattanást tudhat maga mögött a légiközlekedési szektor, a kockázatok és a továbbra is magasabb infláció ellenére az emberek utazási kedve pedig a jelek szerint jövőre nemcsak, hogy még tovább, de soha nem látott szintekre emelkedhet.

A vártnál jobb lehet az idei év

A IATA legfrissebb előrejelzése szerint a 2023-as számok a vártnál jobbak lehetnek:

  • A bevételek esetében most 896 milliárd dollárra, azaz a vártnál 93 milliárd dollárral magasabbra számítanak.
  • Várakozásaik szerint azonban a bevételekkel együtt a kiadások is nőttek, mégpedig 855 milliárd dollárra, azaz a júniusi várakozásokhoz képest mintegy 74 milliárd dollárra magasabbra.
  • A profit 23,3 milliárd dolláros lehet az iparág egészében, ami jelentősen meghaladja a júniusi 9,8 milliárd dolláros előrejelzést.
  • A nettó marzs azonban mindössze csak 2,6% lehet idén, ami azt jelenti, hogy a légitársaságok 2023-ban átlagosan 5,44 dollárt fognak keresni egy szállított utas után.

A javulás teljes egészében az utasforgalomnak köszönhető, amelynek bevételei a korábbi előrejelzéshez képest 96 milliárd dollárral, 642 milliárd dollárra nőttek várhatóan idén, míg a teherszállításból származó bevételek idén 134,7 milliárd dollárt tehettek ki, ami elmarad a még júniusban várt 142,3 milliárd dollártól.

A normalizálódás éve lehet 2024

A frissített várakozásokkal kapcsolatban Willie Walsh, az IATA főigazgatója is elmondta véleményét:

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés