Elon Muskot felszólította a bíróság
Üzlet

Elon Muskot felszólította a bíróság

Portfolio
A bíróság utasította Elon Muskot, hogy tegyen tanúvallomást a Twitter felvásárlását vizsgáló tőzsdefelügyeleti ügyben.

A Tesla és a SpaceX vezérigazgatója, Elon Musk ismét a jogi reflektorfénybe került, miután egy szövetségi bíró arra utasította, hogy újabb tanúvallomást tegyen az amerikai értékpapír- és tőzsdefelügyelet (SEC) által folytatott vizsgálatban. A vizsgálat középpontjában Musk Twitter felvásárlása áll, amely üzlet 44 milliárd dollár értékben zárult, és később a közösségi média platform X-re való átnevezéshez vezetett. Az utasítást Laurel Beeler amerikai magisztrátusi bíró adta ki, határidőt szabva a feleknek, hogy egy héten belül állapodjanak meg a meghallgatás időpontjáról és helyszínéről.

Ez az intézkedés Beeler bírónő decemberi előzetes döntéséből ered, amelyben a SEC javára döntött. A hatóság októberben indított jogi eljárást Muskkal szemben, célul tűzve ki, hogy a Twitter megvásárlásának vizsgálata során kényszerítse őt egy interjúra való részvételre. A SEC szerint Musk korábban visszautasította egy szeptemberre tervezett interjún való részvételt.

A vizsgálat fókuszában az áll, hogy Musk betartotta-e a törvényi előírásokat a Twitter részvényvásárlásának dokumentálása során, illetve hogy nyilatkozatai potenciálisan félrevezetőek voltak-e ezzel kapcsolatban.

Musk ellenkezett a SEC-nek az újbóli kihallgatásra irányuló törekvéseivel, azt állítva, hogy már kétszer is részt vett ilyen meghallgatásokon, és zaklatásnak minősítette a hatóság tevékenységét. Beeler bírónő azonban elutasította ezeket az érveket és megerősítette, hogy a SEC-nek joga van ahhoz, hogy kiadjon egy idézést információgyűjtés céljából.

Amennyiben Musk és a SEC nem tudnak megállapodni a meghallgatás ütemezéséről, Beeler bírónő jelezte hajlandóságát arra, hogy közbelépjen és döntsön ebben az ügyben.

Az események hátterében Musk korábbi összetűzései állnak a SEC-cel. Különös tekintettel arra az esetre, amikor 2018-ban Musk tweetje - miszerint "a finanszírozás biztosítva" volt a Tesla magánkézbe vételére - pert eredményezett ellene. Ebben az ügyben megállapodás született arról, hogy Musknak Teslával kapcsolatos tweetjeit egy vállalati ügyvédnek kell felülvizsgálnia. A feszültség 2019-ben ismét fellángolt, amikor Muskot megvádolták ezen megállapodás megsértésével.

Végül Musk az amerikai legfelsőbb bíróság beavatkozását kérte e vitákra reagálva. Az alkotmányos szólásszabadság jogának sérelmezése mellett érvelt, hangsúlyozva kitartó ellenkezését amiatt, amit túlzott beavatkozásként látott részérőlük.

Címlapkép forrása: MTI Fotó/Angelo Carconi

RSM Blog

Mikor érdemes HR tanácsadóhoz fordulni?

Napjainkban az üzleti eredményesség egyik legfontosabb támogatója a stratégiához közvetlenül hozzájáruló, gyors változásokra képes, emberközpontú HR menedzsment. Biztosítja a szervezet n

Holdblog

Miért kellett a Mol-nak az UTE?!

HOLD After Hours. Horváth Ágnessel, a Mol vezető közgazdászával vitatkoztunk olajról, UTE-ról, Molról, meg Ryan Goslingról.  Jó szórakozást! 00:45    Miért kellett a Mol-nak a

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Itt a csattanós válasz azoknak, akik nem vesznek lakást, mert alacsonyabb kamatokra várnak

Privát bankár

Privát bankár
Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Retail Day 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Agrárium 2024
2024. március 19.
Sustainable Tech 2024
2024. április 24.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!