Jelentős változások jönnek a világ több fontos részvényindexében
Üzlet

Jelentős változások jönnek a világ több fontos részvényindexében

Portfolio
Az MSCI több tucat kínai vállalatot töröl globális benchmarkjaiból, miután a piaci hullámvölgyek miatt az ország részvénypiacának értéke dollár ezermilliárdokkal csökkent.

Az MSCI indexszolgáltató legutóbbi negyedéves felülvizsgálata során 66 vállalatot távolít el az MSCI China Indexből, ami legalább két éve a legmagasabb szám. A február 29-i zárással életbe lépő változások az MSCI All Country World Indexre is vonatkoznak. A törlésre kerülő részvények között van a Gemdale és a Greentown China Holdings ingatlanfejlesztő cégek, valamint a China Southern Airlines és a Ping An Healthcare and Technology is.

A lépés növeli a kockázatokat a már amúgy is nehéz helyzetben lévő kínai piac számára, mivel az indexeket követő alapoknak eladás révén el kell majd távolítaniuk ezeket a részvényeket a portfólióikból. A Bloomberg által összeállított adatok szerint legalább 5,9 milliárd dollár van az MSCI China indexet követő tőzsdén kereskedett alapokban, amelyek közül a legnagyobb az amerikai tőzsdén jegyzett iShares MSCI China ETF.

Kína súlya a globális portfóliókban visszaesett a küszködő ingatlanszektor és a gyenge fogyasztás miatti aggodalmak közepette, valamint az olyan alternatívák, mint India, előtérbe kerülésével. A kínai és a hongkongi részvénypiacokkal kapcsolatos mély pesszimizmust jelzi az is, hogy néhány kereskedési nap alatt elfogyott a részvénypiac lendülete, amelyet a múlt héten még egy sor politikai támogatási intézkedés táplált.

Az hongkongi tőzsde az elmúlt 5 évben 43,7 százalékot esett.

hangseng0213

A befektetők csökkentik az országgal szembeni kitettségüket, nagyrészt a közelmúltbeli gyenge fundamentumok miatt, de a folyamatos pénzügyi instabilitástól, a szabályozási bizonytalanságtól és - leginkább - az országkockázattól való félelem miatt is

- mondta Kyle Rodda, a Capital.Com vezető piaci elemzője.

Három részvényt a hongkongi részvényindexből is törölnek: a Budweiser Brewing, a New World Development és a Xinyi Glass Holdings is kikerül.

A változások azonban nem csak törlésekről szólnak. Öt vállalat kerül be az MSCI China Indexbe, köztük az elektromos készülékeket gyártó Midea Group és a Giant Biogene nevű bőrápolási cég.

Összességében 24 vállalat kerül fel az MSCI all-country indexébe, míg 101-et törölnek belőle. Az indiai referenciaindex esetében az indexszolgáltató öt részvényt ad hozzá, míg egyet sem töröl. Az MSCI számos tényezőt vesz figyelembe a részvények standard indexeibe való felvételéhez, például a piaci kapitalizációt, a szabad részvények számát és a szélsőséges árfolyam-emelkedést.

Címlapkép forrása: Getty Images

HitelesAndrás

Pénzügyi tudatosság gyermekszemmel

Egy pénzügyi csoportban beszélgetés bontakozott ki, hogy a gyermekeket mikor és milyen mélyen kell bevonni a pénzkezelésbe, illetve mikor kell felhívni a figyelmüket a befektetés fontosságára&

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Annyira súlyos a válsághelyzet Németországban, hogy az már nem is igaz

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Pénzügyi modellező/ vezető modellező

Senior web fejlesztő

Senior web fejlesztő
Property Warm Up 2024
2024. március 7.
Vállalati Energiamenedzsment 2024
2024. április 11.
EU Források 2024
2024. március 6.
Retail Day 2024
2024. április 11.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Interaktív online előadás

Vételi és eladási zónák - Részvénypiaci panoráma

Mire számíthatunk a következő napokban a részvénypiacokon? Milyen fontos szintekre kell figyelni a főbb indexek esetén? Melyek lesznek a jól és rosszul teljesítő régiók, országok, szektorok és ágazatok?

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?