Előfizetői tartalom

A világjárvány berobbanása óta nem okoztak ekkora csalódást az európai cégek

Portfolio
Négy éve nem múlták alul akkora arányban az elemzői várakozásokat az európai vállalatok, mint a mostani negyedik negyedéves gyorsjelentési szezonban, ami arra utal, hogy a fogyasztói kereslet lassulása rányomja a bélyegét a vállalati profitokra – tudósított a Bloomberg. Egyes szektorok persze ebben a tekintetben is jobban teljesítenek, a technológiai cégek például kifejezetten nagy arányban verik meg az elemzői konszenzust, viszont az iparvállalati szegmensben lassan már trendszerűvé válik az alulteljesítés.

Nem úgy teljesítenek a cégek, mint ahogy azt a piac szeretné

Bár eddig még csak az MSCI Europe részvényindexben szereplő vállalatok mintegy harmada jelentett, már ebből is aggasztó számok látszanak a vállalati profitok alakulását és az ezekhez kapcsolódó elemzői várakozásokat illetően. Az energiacégek, az iparvállalatok, és a nem ciklikus fogyasztási cikkek szegmensében tevékenykedő vállalatok

aránytalanul nagy mértékben múlták alul az elemzői várakozásokat.

Az iparvállalati szegmensben ez a trend az egész 2023-as évet jellemezte, hiszen negyedévről negyedévre folyamatosan emelkedett a csalódást keltő jelentések aránya, részben azért is, mert ezen cégek ügyfelei az inflációs időszak alatt visszafogták a kiadásaikat. A jelenlegi adatok alapján közel ott tartunk, hogy négyből három európai iparvállalat a vártánál rosszabb profitszámokat közöl.

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés