Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket
Üzlet

Elárulták a szakértők: így forradalmasíthatja az AI a munkahelyeket

Portfolio
Hogyan lehet támogatni a munkavállalókat az AI segítségével? Lehet munkavállalói élményt nyújtani és produktivitást növelni a cégeknek a mesterséges intelligencia által? Lehet-e gördülékenyen végigvinni a folyamatot, meggyőzni a munkavállalót arról, hogy az ő munkáját segíti, és nem elveszik az új rendszerek? Ezekről a kérdésekről szólt a Portfolio AI in Business konferenciájának II/A szekciójának panelbeszélgetése, Lassú Lillával (Supercharge, Chief People Officer), Pereczes Jánossal (Magyar Bankholding, ügyvezető igazgató), és Szajbély Benedekkel, a Griffsoft vezérigazgatójával. A beszélgetést Molnár Noémi, BeHive Consulting Chief Behavioural Scientist-je moderálta.

Lassú Lilla (Supercharge) elmondása szerint az AI már egy „okos irodában” is eszközként növelheti a munkavállalói élményt (pl. automatikus hőmérséklet-szabályozással), még ha nem is erre vetül a legnagyobb reflektorfény. Hangsúlyozta, hogy természetesen a belső szoftverekben és a mindennapi munkavégzésben is jelentős élményt nyúlhat azáltal, hogy hatékonyabbá és könnyebben végezhetővé teszi a mindennapi feladatokat.

Lassú Lilla elmondta, hogy a gördülékeny bevezetés érdekében ő elsőként felmérné a munkavállalók véleményét, hozzáállását az AI-innovációk bevezetése és fejlesztése előtt.

Lehetőséget adna arra is, hogy a munkavállalói közösség javaslatokat fogalmazzon meg.

Kiemelte, hogy a toborzás területén előrelépést jelenthet az AI, gyorsabban szűr, és javasol lehetséges munkavállalókat a meglévő adatbázisokból, habár az interjúztatás még mindig emberi, HR-es feladat.

Lassú Lilla azt is hangsúlyozta, hogy az AI minden területen, munkafolyamatban képes produktivitást növelni, nem csak folyamatok automatizálásával, hanem ötletek generálásával is.

Ai-in-Business-2024-Panel2-Lassú-Lilla

Pereczes János (Magyar Bankholding) kihangsúlyozta, hogy ma még ugyan a „gyakornok” feladatkörét képes ellátni a mesterséges intelligencia, de szerinte néhány éven belül teljes munkafolyamatokat képes lesz kiváltani.

Az AI, a nagy nyelvi modellek már ma is eszköz arra, hogy a munkavállalók hatékonyabban végezhessék munkájukat.

Pereczes János a bevezetéssel kapcsolatban elmondta, náluk első kérdésként a „felülről jövő” vs. „alulról jövő” szerveződés merült fel. Ezt követően a leginkább fogékonyabbakkal kezdtek el dolgozni, fókuszt helyeztek az oktatásra és a támogatásra (belső chat-bot segítségével), míg a témára „kevésbé” vevő személyek esetén csak a gyakorlati use-casek átadására került sor.

Arra a kérdésre, hogy hol tudja az AI leginkább növelni a produktivitást, Pereczes János elmondta, minden munkafolyamatban képes növelni a munkavállalói hatékonyságot, még a kreatív munkák esetén is, egyfajta inspirációként.

Szajbély Benedek (Griffsoft) szerint az AI segítséget nyújt a munkavállalói élmény növelésében, a folyamatos fejlődés eredményez egy „flow” élményt, egy új megtapasztalást. A Griffsoft vezérigazgatója beszélt a munkavállalói ellenállásról, a megjelenő „kifogásokról” is, és ennek kezeléséről.

Hangsúlyozta, az elterjedést mintegy görbével érdemes szemléltetni, amelyben nagy hangsúly helyeződik az új fejlesztéseket korán adoptáló személyekre.

Ők azok a kulcsmunkavállalók, akik a használattal képesek a későn érkező, elzárkózó személyeket a hozzáállásuk felülvizsgálatára motiválni.

Ai-in-Business-2024-Panel1

Szajbély Benedek három részre osztotta a produktivitásra gyakorolt hatást: a mesterséges intelligencia által teljesen automatizált és utólagosan ellenőrzött folyamatoknál lehet a legnagyobb hatást kiváltani, de a kreatívabb munkák esetén is, ötletekkel, „roadmap”-ekkel, kiindulási pontokkal képes segíteni a produktivitás növelését.

Címlapkép forrása: Portfolio

Kiszámoló

A kínai szellemvárosok

Kínában több tízmillió üres, gyakran félkész lakás van, a világ végén, ahol senki nem akar és soha nem is fog akarni lakni. (Optimista becslések szerint minden német háztartásnak jutna egy

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Magyar üzletlánc saját márkás terméke is felkerült a szégyenlistára
Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Property X 2024
2024. május 29.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes előadás

Tőzsdei megbízások helyes használata

Kérdések és válaszok azzal kapcsolatban, hogy mire figyelj, ha kezdő befektető vagy!

Ez is érdekelhet
telefonálás