A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan
Üzlet

A magyar vállalkozásoknak is van esélyük terjeszkedni regionálisan

Portfolio
Április végén rendezték Bukarestben a harmadik éves közép- és kelet-európai (KKE) regionális üzleti csúcstalálkozót. A konferencia a legsikeresebb magyar, bolgár és román vállalkozók és felsővezetők példáin keresztül mutatta be, hogyan teremthetnek a vállalkozások erős alapot a működésük nemzetközi kiterjesztéséhez, kihasználva a régió belső előnyeit, valamint előnnyé alakítva a felmerülő kihívásokat. A felszólalók egyetértettek abban, hogy a magyar és regionális vállalatok közép-kelet-európai piacokon való terjeszkedésének útja lényegében a globalizáció stratégiai megközelítését foglalja magában.

A Nemzetközi Valutaalap (IMF) a régió gazdasági életképességének jelentős fellendülését prognosztizálja, és az Európai Unió átlagát jelentősen meghaladó GDP-növekedést jósol. Ez a gazdasági fellendülés kiindulópontként szolgálhat a vállalkozások számára a nemzetközi színtér megcélzásához, megmutatva a közép-kelet-európai üzleti környezet kiaknázatlan potenciálját és felkészültségét.

A rendezvény résztvevői többek között arról beszéltek, hogy a nemzetközi terjeszkedés számos vonzó előnnyel jár, beleértve a nagyobb bevételi forrásokat, a szélesebb körű márkaismertséget, az új finanszírozási lehetőségekhez való hozzáférést, valamint a külföldi tehetségek és erőforrások integrálását. A fintech megoldások korszerűsítették a nemzetközi üzleti operációkat, és minden eddiginél ütőképesebbé és költséghatékonyabbá tették a határokon átnyúló utalásokat és a devizaváltást.

Pierre Antoine Dusoulier az iBanFirst alapító-vezérigazgatója
Pierre Antoine Dusoulier Fotó: iBanFirst

Pierre Antoine Dusoulier az iBanFirst alapító-vezérigazgatója a konferencián arról beszélt, hogy a fellendülő gazdasági környezet nem csupán motivációt jelent a vállalatok számára, hanem egyúttal felveti a kérdést: egy olyan világban, ahol a gazdasági környezet ilyen gyorsan fejlődik, hogyan tudják a közép- és kelet-európai vállalatok kihasználni a regionális erejüket, hogy a nemzetközi színtéren is érvényesülhessenek?

Hozzátette: napjaink gazdasági körforgásában nem elegendő, hogy egy vállalat csak egy országban növekedjen: érdemes már a kezdetektől nemzetközi terjeszkedésben, nagyobb léptékekben gondolkodni.  A rendezvényen több magyar vállalkozó, cégvezető is felszólalt. Nagy Dániel, a Component Csoport ügyvezetője elmondta, vállalkozásuk Szlovákiában és Csehországban is terjeszkedik, Prágában nemrég létesítettek egy központi irodát. Bár az előkészületek időt vettek igénybe, maga a cégalapítás meglepően gyorsan és hatékonyan ment: tapasztalatai szerint a felkészülés és a sok munka lehet a régiós terjeszkedés kulcsa a gyakorlatban.

Az az olaj-, gáz- és vegyipari folyamatirányítási műszerek és eszközök kereskedelmével foglalkozó cég víziója, hogy elosztási hálózatot alakítsunk ki a régióban, és jelen legyenek az összes szomszédos országban.

konferencia bukarest

Berényi Benjámin, a PastPay vezérigazgatója, társalapítója úgy látja, hogy az európai kereskedelem az elmúlt években egyre szorosabban kapcsolódnak egymáshoz a különböző piacok: Lengyelország, Németország, Magyarország között például minden korábbinál intenzívebb kereskedelem zajlik, így nagy az igény ezeknek a tranzakcióknak a megkönnyítésére.

Johan Gabriels, az iBanFirst Délkelet-Európáért felelős regionális igazgatója szerint a kkv-k számára is elérhetők a kockázatkezelési megoldások, amelyek segítségével a külföldi beszállítóknak helyi devizában fizetve, és fordítva, a külföldi ügyfelektől helyi devizában kifizetéseket fogadva jobb versenyhelyzetbe kerülhetnek a globális piacon. Mindez segít a vállalkozásoknak a jobb árképzésben, új piacokra való terjeszkedésben, és akár még új üzletkötéseket is lehetővé tesz számukra a közép- és kelet-európai országoktól távol is.

A rendezvény médiatámogatója a Portfolio.

Címlapkép forrása: Getty Images

Kiszámoló

Raiffeisen Gold 2.0 vége?

Írtam nemrég, hogy kijött az új prémium csomag a Raiffeisentől és hát sokkal rosszabb lett. Nem csak az elvárt bejövő utalás lett lényegesen több, de az utalások ingyenessége is limitált l

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Hatalmas piacba nyúl bele a kormány – Fájni fog ez a betegeknek?

Szenior treasury és kontrolling munkatárs

Szenior treasury és kontrolling munkatárs
Tőzsdetanfolyam

Tőzsdei hullámok, vagyonépítés és részvénykiválasztás

22+1 órás komplex tanfolyam ahol a tőzsdei kereskedés és a hosszú távú befektetés alapjait sajátíthatod el. Megismered a tőzsdei ármozgások törvényszerűségeit, megismered a piaci trendeket, megtanulod felismerni a trendfordulókat.

Díjmentes előadás

Hogyan vágj bele a tőzsdei befektetésbe?

Mire kell figyelned? Melyek az első lépések? Mely tőzsdei termékeket célszerű mindenképpen ismerned?

Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Financial IT 2024
2024. június 11.
Portfolio Agrofuture 2024
2024. május 23.
Automotive Business in CEE Region Conference 2024
2024. június 5.
Digital Compliance by Design & Legaltech 2024
2024. május 8.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Ez is érdekelhet
nő tőzsde