Előfizetői tartalom

Új elmélet látott napvilágot a napviharról, ami káoszt okozhat az egész bolygón

Portfolio
Új kutatások szerint a Nap mágneses mezeje a felszín közelében, nem pedig a csillag mélyén keletkezik - derül ki a Nature tudományos folyóiratban közzétett eredményekből. Ez megdönti az évtizedekig uralkodó tudományos nézeteket, amelyek a mezőt több mint 130 000 mérfölddel a Nap felszíne alá helyezték. Ez egyben közelebb visz bennünket a Nap mágneses mezejének természetének megértéséhez, ami Galilei óta foglalkoztatja a tudósokat - írja az Engadget.com.

A Northwestern Egyetem és egy nemzetközi kutatócsoport által vezetett tanulmány szerint a nap mágneses mezeje valójában 20 000 mérfölddel a felszín alatt keletkezik. Ezt azután fedezték fel, hogy a csapat egy sor bonyolult számítást futtatott le a NASA szuperszámítógépén. Ezek egyelőre csak kezdeti eredmények, és további kutatásokra van szükség az adatok megerősítéséhez....

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés