Ismert számítástechnikai startup lép tőzsdére
Üzlet

Ismert számítástechnikai startup lép tőzsdére

Portfolio
Kedden kezdődik meg a kereskedés a londoni tőzsdén a brit számítástechnikai startup, a Raspberry Pi részvényeivel. A bevezetéstől a cég azt reméli, hogy képesek lesznek elérni a kitűzött 166 millió fontos összeget összegyűjteni. Az elemzők szerint a londoni tőzsde is profitálhat a keddi IPO-ból, ugyanis a technológiai cégek rendre más európai országokban vagy Amerikában léptek tőzsdére a közelmúltban - írja a CNBC.

Eben Upton vezérigazgató 2012-ben alapította meg a Raspberry Pi-t azzal a céllal, hogy elérhetőbbé tegye a számítástechnikát a fiatalok számára. Bár kezdetben főként hobbisták körében volt népszerű, mára az eladott termékek 72 százaléka az ipari piacra kerül.

A Raspberry Pi egy egylapkás számítógépeket gyártó vállalat. Az egylapkás számítógép olyan eszköz, amelyen minden szükséges alkatrész - processzor, memória és egyéb komponensek - egyetlen áramköri lapon található.

A Raspberry Pi mögött számos nagy presztízsű iparági szereplő áll, köztük az Arm és a Sony. A cég tavaly mintegy 265,8 millió dolláros bevételt ért el, ami 41 százalékkal több a 2022-es évben elérthez képest.

A cég részvényeit 280 penny darabáron árazta be, és a piacnyitás után kezdik meg velük a kereskedést a londoni tőzsdén. Ezzel az árazással a vállalat értéke mintegy 541,6 millió fontra tehető. Bár alapvetően egy kis IPO-ról van szó, de a bevezetés a londoni tőzsdének is lendületet adhat, már csak azért is, mert a legtöbb cég a közelmúltban Európa más részein vagy az Egyesült Államokban vezette be részvényeit a tőzsdére.

Címlapkép forrása: Getty Images

A jelen írás nem minősül befektetési tanácsadásnak vagy befektetési ajánlásnak. Részletes jogi információ

Holdblog

A Föld legnagyobb részvénytársasága

Kevés olyan közvetlen biológiai jellemzőt találunk, ami kiemelne minket a többi faj közül, leginkább fejlett kommunikációs képességeink tesznek minket azzá, amik vagyunk. Lehet minket, embere

Kiszámoló

Kiszámoló bankszámla......helyett

Most, hogy a Raiffeisen valami okból elkezdte elüldözni a prémium ügyfeleket (pedig nemrég még 50 ezer forintot is fizetett ugyanezen embereknek, hogy nála nyissanak számlát), arra gondoltam, hog

FRISS HÍREK
NÉPSZERŰ
Összes friss hír
Órákon belül olyan ítélet születik Magyarországról, ami a forint sorsát is eldöntheti

Könyvelő

Könyvelő
Fókuszban a KKV versenyképesség - Herceghalom
2024. június 12.
Sustainable World 2024
2024. szeptember 4.
Future of Finance 2024
2024. szeptember 17.
REA 2024 SUMMIT – Powered by Pénzcentrum
2024. szeptember 18.
Hírek, eseményajánlók első kézből: iratkozzon fel exkluzív rendezvényértesítőnkre!
Portfolio hírlevél

Ne maradjon le a friss hírekről!

Iratkozzon fel megújult, mobilbaráthírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Infostart.hu Infostart.hu

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Díjmentes előadás

Kereskedés külföldi részvényekkel

Kezdőként hogyan tudsz külföldi részvényekkel kereskedni? Melyek lehetnek a kiválasztás szempontjai? Bemutatjuk melyik platformunk a legoptimálisabb külföldi részvények vásárlásához.

Díjmentes online előadás

Miért a tőzsdei befektetést válasszam az állampapír helyett?

Online előadásunkon megvizsgáljuk a két befektetési formát, megtárgyaljuk az előnyeiket és a hátrányaikat, sorra vesszük mikor mibe érdemes fektetni.

Ez is érdekelhet
befektetés tőzsde chart getty stock