Portfolio signature

Melyik lehet a világ első 4000 milliárd dolláros cége?

Portfolio
Az Nvidia a héten letaszította a trónról a Microsoftot, ezzel pedig a világ legértékesebb cégévé vált, immáron pedig már három olyan nagy tőzsdei cég is van, melyek piaci értéke egyaránt 3000 milliárd dollár felett van. Az első vállalat azonban amely elérheti a 4000 milliárdos álomhatárt azonban könnyen lehet, hogy még nem is szerepel a toplistákon, hiszen egyáltalán nem biztos, hogy az Nvidia, az Apple, és a Microsoft hármasából kerül ki az első olyan cég, amely eléri ezt a szintet - írja a Marketwatch.

Ha csak az elmúlt hónapok trendjeiből indulunk ki, akkor az Nvidia, az Apple, és a Microsoft alig több mint 3 év múlva léphetnék át a 4000 milliárd dolláros szintet, ha azonban a rövidtávú trendeket nézzük, ezek a vállalatok ennél jóval gyorsabban is átléphetik ezt a szintet.

Ha például az Nvidia részvényei a következő hónapokban ugyanolyan ütemben folytatnák az emelkedést, mint az elmúlt egy évben, akkor a cég piaci értéke már az idei év végére elérné a 4000 milliárd, a jövő évben pedig már az 5000 milliárd dollárt is.

A Markewatch szerint azonban valószínűtlen, hogy az Nvidia lesz majd az első cég, amely át is lépi a 4000 milliárdos szintet. Ahhoz, hogy az Nvidia a legoptimistább várakozásoknak megfelelő ütemben növekedjen, ahhoz a cégnek sokkal jobban kellene teljesítenie a mostani várakozásokhoz képest, ami még az elmúlt egy évben látott számok ellenére is meglehetősen nehéz feladatnak tűnik: a Marketwatch emlékeztet, hogy az Nvidia jelenlegi árfolyama azt feltételezi, hogy az egy részvényre jutó nyereség 70 százalékos éves szintű növekedést fog elérni a következő öt évben. Azonban eddig még nem voltak olyan nagy tőzsdei cégek, amelyek bevételei ilyen gyorsan és hosszú ideig képesek lettek volna növekedni az USA történetében. Szerintük még ha az AI részvények továbbra is uralni fogják a Wall Streetet, akkor is valószínűtlen, hogy az Nvidia részvényei lesznek az AI vezetői a következő években.

Signature Pro-val ezt a cikket is el tudnád olvasni!

Ez a cikk folytatódik, de csak Portfolio Signature előfizetéssel olvasható tovább. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés