Itt a megoldás az egészségügy nagy problémájára: Jöjjön a kolbászadó!

2018. november 7. 19:05    
nyomtatás
 
Több száz milliárd dollárt lehetne átcsoportosítani az egészségügyi kiadásokra, ha adót vetnének ki a vörös húsra és a feldolgozott hústermékekre - vetették fel az Oxford Egyetem kutatói legújabb tanulmányukban.

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! Részletek itt:A brit egyetem szerint ha ezekre a termékekre egyfajta egészségügyi adót vetnének ki, az nemcsak hogy plusz bevételt jelentene, amiből egészségügyi kiadásokat lehetne finanszírozni, de globálisan éves szinten 220 ezer halálesetet akadályoznának meg vele azzal, hogy egészségesebb táplálkozásra ösztönözik az embereket.

A kutatók 150 országot vizsgáltak meg és azt találták, hogy ahhoz, hogy az adónak számottevő hatása legyen a fogyasztásra, a magas jövedelmű országokban 20 százalékkal kellene növelni a vörös hús árát, a feldolgozott hústermékekét pedig meg kellene duplázni. Ezzel éves szinten 172 milliárd dollár pluszbevételre lehetne szert tenni az adókból, ami azt jelenti, hogy a fogyasztásukból eredő egészségügyi problémákkal kapcsolatos költségek 70 százalékát fedezné.

A tudósok becslései szerint 2020-ban 2,4 millió halálesetért felelnek majd ezek a termékek és 285 milliárd dolláros költséget jelentenek az egészségügynek. A WHO szerint ha a marhahúst, bárányhúst vagy disznót feldolgozott formában fogyasztjuk, az még rákkeltőbb, mintha csak magát a húst fogyasztanánk. Ezek az ételek felelőssé tehetők még a szívbetegségekért, a 2-es típusú diabéteszért és a stroke-ért is.

A javasolt adó bevezetése 16 százalékkal csökkentené a globális húsfogyasztást a feldolgozott termékek terén, ami még a klímaváltozás szempontjából is pozitív lenne, számottevően csökkenne az üvegházhatású gázok kibocsátása - állítják.

Senki nem akarja, hogy a kormányzatok megmondják az állampolgáraiknak, hogy mit ehetnek és mit nem. De a tanulmányokból kiderül, hogy a vörös hús és a feldolgozott termékeknek költsége van és nem csak az emberek egészségi állapotára, vagy a bolygóra, de az egészségügyi rendszerre és az egész gazdaságra is
- kommentálta közleményében a kutatást vezető tudós.

Az ilyen jellegű adók nem teljesen példa nélküliek, az Egyesült Királyságban például 2016-ban a magas cukortartalmú italokat kezdték el megadóztatni.

Jön a Portfolio egészségügyi konferenciája! Részletek itt:


(CNBC)

A címlapkép forrása: Paul J. Richards

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír

hirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium