Az egyéves megtérüléstől az 5G technológiáig: mit csinál egy CFO?

2018. november 8. 11:18    
nyomtatás
 
Hazai vállalatok vezetői, pénzügyi igazgatói beszélgettek mai Business and Finance Summit 2018 konferenciánk délelőtti panelbeszélgetésében. A legfontosabb pénzügyi kihívások mellett a pénzügyi igazatók, CFO-k feladatáról és a szabályozási nyűgökről is sok szó esett.

Kereskedés LafargeHolcim-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mik a legnagyobb kihívások a vállalati működésben pénzügyi nézőpontból?


Dedéné Novotni Anna, a HAJDU Cégcsoport alelnöke, a HAJDU Autotechnika Ipari Zrt. vezérigazgatója elmondta: náluk mintegy 6 milliárd forintnyi, az elmúlt években végrehajtott beruházásuk hasznosítása most a cél. Hoffmann Tamás, a LafargeHolcim ügyvezető igazgatója szerint nem lehet tudni, hogy a következő években hogy alakul az építőipar Magyarországon, ezért beruházásaik elvárt megtérülési ideje mindössze egy év, ez nagy kihívás számukra. A Molnál a beruházási tevékenység folyamatos, évente 400-500 millió dollárt költenek erre, ennek durván a fele eszközállag-megóvásra megy. A következő 3 évben 1,4 milliárd dollárnyi, szeptemberben bejelentett poliol termelőüzem-beruházás egészíti ezt ki - ismertette Ortutay Zsuzsanna pénzügyi igazgató. A Mol nem projektenként, hanem általános célú vállalati hitelekből és tőkepiaci forrásokból finanszírozza jelenlétét. Szabó János gazdasági vezérigazgató-helyettes szerint a Magyar Telekom évi 60-70 milliárd forintot költ beruházásra, döntő része ennek hálózati beruházás, jellemzően 10 év feletti hosszú megtérüléssel számolnak. Kihívásként említette az 5G technológiára való felkészülést és az akvizíciók finanszírozását. Az E2 energiakereskedő cégként elsősorban IT-beruházásokra költ, jelenleg értékteremtő eszközöket, pl. energiahatékonysági megoldásokat keresnek addicionális tőkeigény nélkül - mondta el Tordai Péter gazdasági igazgató.

Mi egy CFO feladata?


Vállalati életciklustól függ leginkább, mi egy pénzügyi vezető munkájának legfontosabb kihívása, az E2-nél ezt kiegészíti, hogy Magyarország kevés 50-50%-os joint venture-ének egyikéről van szó, így a gazdasági vezetőnek egyfajta patikamérlegen való egyensúlyozás is a feladata - mondta Tordai Péter. Szabó János szerint a stabil működés biztosítása, új technológiák üzleti tartalmának, finanszírozásának megteremtése során, az értékteremtés feladatában meghatározó a pénzügyi vezető személye. Ortutay Zsuzsanna szerint a beruházási feladok jó szelekciójában, az üzletáganként különböző, de egységes elvek mellett értékelt projektek pénzügyi hátterének megteremtésében, a tőkeköltségek figyelembevételénél és a kockázatkezelésben nagy szerepe van. Hoffmann Tamás cégvezetőként úgy látja, a pénzügyi vagy gazdasági vezetők feladata eddig az operatív funkciókra szorítkozott, a pénzügyesek tartózkodnak a legtöbbet az irodában, számláznak, csoportszintű reportokat készítenek, rendkívül sok munkaigényes feladatot látnak el. A jövőben szeretné a pénzügyeseket jobban bevonni a mindennapi üzletbe, nyitottabbá tenni őket a külvilágra. Dedéné Novotni Anna elmondta: a döntésekben szoros az együttműködés a finanszírozási és beruházási kérdésekben gazdasági igazgatójukkal, a mindennapi végrehajtás sok tekintetben a pénzügyesek feladata.

Mennyi időt, energiát vesznek el a szabályozási kérdések?


Dedéné Novotni Anna többek között a GDPR-t, az új autóipari szabályokat említette a szabályói megfelelési feladatok között, szavai szerint minden évben vannak ilyenek. A vállalatirányítási rendszer bevezetése, a vállalategyesítési feladatok, tehát speciális belső feladatok csak hozzájönnek ehhez - tette hozzá Hoffmann Tamás. Ortutay Zsuzsanna szerint egyre több ilyen szabályozási kihívás jön, de hogy ezek csak terhet jelentenének, azzal vitatkozna, gazdasági szereplőként sokat profitálnak például az onlineszámla-bekötésből. Szabó János szerint a távközlés agyonszabályozott iparág, a jogi megfelelés folyamatos elfoglaltságot jelent. Többek között a nemzetközi számviteli elszámolás változásait és a GDPR-t említette. Tordai Péter hangsúlyozta: rengeteg szektorspecifikus szabályozói bejelentés létezik.

A Business and Finance Summit 2018 első három előadását élő közvetítésben követhették nyomon a Portfolio olvasói. A rendezvényt a nemzetközi Commerzbank vezető közgazdásza, Marco Wagner előadása nyitotta, utána a "magyar multi" Tungsram tulajdonosa és elnök-vezérigazgatója, Jörg Bauer beszélt, majd pedig Ludovic Subran, a nemzetközi Euler Hermes vezető közgazdászának előadását hallhattuk.

Az egyéves megtérüléstől az 5G technológiáig: mit csinál egy CFO?


Fotó forrása: Stiller Ákos.


Magyar multi épül


Lehetséges-e globális márka építése Magyarországról? - ezt a kérdést feszegette előadásában Joerg Bauer, a Tungsram elnök-vezérigazgatója, aki idén áprilisban lett a GE egyes eladott üzletágainak tulajdonosa. Nem sok magyar tulajdonú vagy magyarországi székhelyű multinacionális cég működik a világon, a kevesek egyike a mára 25 országban érdekeltséggel rendelkező, 120 éves múltra visszatekintő Tungsram. A vállalat jelenlegi transzformációs folyamatának legfontosabb kihívásai között említette Bauer a transzformáció jogi keretrendszerét, az érintettekkel való kommunikációt, a stratégia meghatározását, a GE infrastruktúrájáról való leválást, a Tungsram infrastruktúrájának a megteremtését és a globális brand felépítését. Rövid távon a folytonosság és a működési stabilitás, középtávon a bevétel- és profitnövelés, hosszú távon a terjeszkedés és az új üzleti lehetőségek megragadása a cél a vállalatnál.

Interjúnk Joerg Bauerrel itt olvasható:
2018.11.06 16:20 Magyar multi épül, újjászületik az ország egyik legismertebb márkája

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jövőre megtelik élettel a BudaPart (x)

A többfunkciós városnegyed időt és pénzt spórolhat. 

Újabb mérföldkőhöz érkezett a magyar alapítású WebEye (x)

Folyamatos fejlődés és innovatív megoldások - az út a sikerhez. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Privát & prémium bankár
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium