Beszakadtak az amerikai tőzsdék, a gazdasági lassulás a mumus Percről-percre

2018. december 4. 22:08    
nyomtatás
 
A nyitást követően még mérsékelt mínuszok látszottak az amerikai részvénypiacokon, de a kereskedés második felében hirtelen jelentős eladói hullám bontakozott ki és ez csak fokozódott, így zárásra 3,1-3,8%-os zuhanásnál, napi mélyponton állt meg a három vezető index. A befektetők nem igazán hisznek a nagy csinnadrattával bejelentett hétvégi Trump-Hszi alkuban, és egyre jobban aggódnak az amerikai gazdasági lassulás miatt. Ezt tükrözik a kötvényhozamok is, amelyek újra süllyednek a kockázatkeresés jegyében és a hozamgörbe teljesen ellaposodott. Szerdán a nemzeti gyásznap miatt nem nyitnak ki az amerikai tőzsdék.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

Tényleg csúnya lett a vége: napi mélyponton zártak az indexek 2018.12.04 22:08

800 pontos, 3,1%-os zuhanással fejezte be a napot ma a Dow Jones, míg az S&P 90 pontos, 3,2%-os, a Nasdaq pedig 283 pontos, 3,8%-os szakadással, napi mélyponton búcsúzik. Ezek az esések optikailag kifejezetten rosszul néznek ki és leginkább amiatt generálódtak, mert a befektetők bizonytalanok a hétvégi Trump-Hszi alku tartalmában és kifutásában, illetve az állampapírpiaci hozamgörbe 11 éve nem látott mértékben ellaposodott (a 10 éves kötvényhozam már csak 2,91%, míg a 2 éves 2,8%, azaz mindössze 10 bázispontos a különbség). Ez azt jelzi, hogy a profi befektetők már készülnek az amerikai gazdaság jelentős lassulására, illetve esetleges recessziójára. Utóbbi félelmek miatt a pénzügyi és a szállítmányozási ágazatokhoz tartozó részvényeket különösen megütötték ma.

Nincs fellélegzés, csúnya lehet a vége 2018.12.04 21:27

Továbbra is bő 700 pontos mínuszban, 2,7%-os szakadásban jár a Dow Jones részvényindex, 25100 pont környékén, azaz hiába szólalt meg a kereskedés során két vezető fehér házi politikus is, ez nem segített a hangulat javulásában. Az S&P és a Nasdaq is 3% körüli zuhanásnál jár. Steve Mnuchin pénzügyminiszter szerint a befektetők most kivárnak, hogy mi lesz a vége az amerikai-kínai kereskedelmi háborúnak, míg Larry Kudlow gazdasági tanácsadó azt mondta: a Trump által már tényként bejelentett kínai lépés (az amerikai autók importvámját vágják) még csak tárgyalás alatt áll, de jönni fog majd. Mindez tehát inkább zavart, mind bizonyosságot okoz a befektetőkben, hogy valójában mit is sikerült elérni szombaton a Trump-Hszi vacsorán.

A szállítási ágazati index történelmi zuhanást mutat 2018.12.04 20:38

Sosem volt még pontban mérve akkor zuhanás a Dow Jones Transportation Average alindexnél, mint ma (570 pont, az eddigi rekord 445 pont volt) és százalékos mértékben is igen jelentős, 4%-os az esés, mivel a szállítmányozási ágazat mindegyik cége esik. Ennek fő oka a gazdasági lassulással kapcsolatos félelmek, amit az fűz, hogy a profi befektetők által "mozgatott" kötvénypiacon a hozamgörbe teljesen ellaposodott, csaknem inverzzé vált már, azaz a 10 éves hozam már csak azon a szinten jár, mint a 2 éves.

A mai szakadás után holnap ki sem nyitnak az amerikai részvénypiacok 2018.12.04 20:33

Holnap, azaz szerdán temetik el George H. W. Busht, így a megemlékezés miatt elrendelt nemzeti gyásznapon az amerikai részvénypiacok ki sem nyitnak, míg a kötvénypiacokon várhatóan korlátozott lesz a kereskedési aktivitás - mutat rá körképében a Marketwatch. Utoljára közel 12 éve, Gerald Ford volt elnök halálakor volt hasonló okokból kereskedési szünet az Egyesült Államokban.

tovább a cikkhez...

A pénzügyi szektort nagyon ütik 2018.12.04 20:11

A pénzügyi szektor cégei jelentősen esnek a mai kereskedésben, a Financial Select Sector SPDR ETF 4% körüli esést mutat, ami március 22. óta a legnagyobb és azért van így, mert az állampapírpiaci hozamgörbe rendkívüli módon ellaposodott: a 10 éves és a 2 éves hozam közötti különbség mindössze 10 bázispont, ami 2007 óta a legalacsonyabb és a közelgő gazdasági lassulás/recesszió veszélyére figyelmeztet, ami nem kedvez a pénzügyi szektornak - mutat rá a Marketwatch.

A 3 vezető részvényindex esése egyébként az utóbbi percekben enyhült kissé, de még mindig 2,5-3% körüli esésénél járunk.

3%-os zuhanásnál jár a Dow 2018.12.04 19:48

Csaknem 800 pontot zuhant a tegnapi záráshoz képest mostanra a Dow Jones részvényindex, 25050 pontig, azaz 3%-os zuhanásról beszélhetünk. A két másik indexet is hasonló mértékben ütötték meg ma. A jelek szerint nem segített semmit Trump azon Twitter-üzenete, amelyet még a kereskedés első felében küldött és azt igyekezett sugallni a piacoknak, hogy a 90 napos amerikai-kínai kereskedelmi háborús "tűzszünet", a tárgyalások időszaka akár ki is tolható hosszabb időre.

Hiába hűtötte a kedélyeket a Twitteren Trump, szakadnak a részvénypiacok 2018.12.04 19:46

Donald Trump amerikai elnök keddi állásfoglalásában nem zárta ki a Kínával folytatott kereskedelmi vita 90 napra szóló felfüggesztésének meghosszabbítását. Ez, még a kereskedés elején tett jelzés azonban semmiféle pozitív piaci reakciót nem váltott ki: a vezető részvényindexek csúnya szakadást mutatnak az amerikai növekedési aggodalmak hatására. Feltehetően egyébként részben éppen ez, a már a nyitás elején is látott negatív piaci hangulat enyhítésének szándéka vezérelte az elnököt, hogy üzenjen a piacoknak.

tovább a cikkhez...

Egyre csúnyább az esés 2018.12.04 19:28

Immát 2,5-3%-os szakadásnál járnak a vezető amerikai részvényindexek, azaz napi mélypontnál. A Dow Jones például 670 pontos mínuszt mutat, közelíti a 25 ezer pontos határt, noha tegnap nyitáskor, az örömködés tetején még 26 ezer pont felett is járt. Az S&P500 index 76 pontos zuhanással 2712 pontnál, a Nasdaq pedig 234 pontos zuhanással 7200 pont közelében jár. Utóbbi már 3,2%-os szakadásnak felel meg.

Beszakadtak az amerikai tőzsdék, újra a gazdasági lassulás a mumus 2018.12.04 18:57

A nyitás után még csak mérsékelt mínuszban jártak a vezető amerikai részvényindexek, de az utóbbi fél órában ez hirtelen szakadásra változott. A Dow Jones például a 150-200 pontos mínuszból mostanra 540 pontos mínuszba szakadt, így tegnapi záróértékéhez képest 2%-os a változás mértéke és már a múlt pénteki záróár alatt járunk. Teljesen elvesztette tehát a Dow azt az emelkedést, amelyet a hétvégi Trump-Hszi "fegyverszünet" váltott ki.

Beszakadtak az amerikai tőzsdék, újra a gazdasági lassulás a mumus

A két másik index is 2% feletti esésénél jár. A Nasdaq-nál beköszöntött a korrekciós fázis, azaz a lokális (és egyúttal mindenkori) csúcsához képest immár 20%-nál nagyobb mértékben esett.

Beszakadtak az amerikai tőzsdék, újra a gazdasági lassulás a mumus

Beszakadtak az amerikai tőzsdék, újra a gazdasági lassulás a mumus

A Dow 30 komponense közül a legnagyobb esést jelenleg a Caterpillar papírjai mutatják (-5%), de nyomában jár 3,6%-os eséssel az Apple és a DowDuPont is. Az S&P 11 szektorindexe közül 10 esik.

Beszakadtak az amerikai tőzsdék, újra a gazdasági lassulás a mumus

Az amerikai gazdaság várható lassulása nem újdonság, a befektetők már régebb óta számolnak vele, de inkább 2020-ra teszik azt, amikorra a Trump-féle adócsomag növekedésélénkítő hatása kifullad. A jelek szerint a Trump által szorgalmazott kereskedelmi háború az elmúlt hónapokban már annyit rontott a kilátásokon, hogy a hétvégén született 90 napos "tűzszünet" csak fél napra tudott lelkesedést kiváltani, ma pedig már egyértelműen a pesszimizmus uralkodik. A negatív hangulat már az európai részvénypiaci kereskedés során is látszott:

2018.12.04 18:12 Történelmi csúcson zárt az OTP
Az, hogy januártól nem emelkedik 10%-ról 25%-ra 200 milliárd dollárnyi kínai termék vámja, hanem van még egy 90 napos intervallum a tárgyalásokra, inkább csak a bizonytalanság elhúzódását jelenti. Emellett nem szabad elfelejteni, hogy az amerikai gazdaság már az érett fázisában van, és inkább a lassulás esélyes, tehát összességében egyre inkább a növekedési aggodalmak dominálhatnak.

Ezt tükrözi az is, hogy az amerikai hozamgörbe ellaposodott, egyre inkább közel kerül az inverz alakhoz, azaz amikor a hosszabb hozamok a rövidebb hozamok szintje alá buknak. A 10 éves amerikai kötvényhozam már csak 2,9%-on jár, miközben a 2 és 5 éves kötvény 2,8%-on. Ez afelé mutat, hogy a gazdaság várható lassulása miatt a Fed rövidesen abbahagyhatja majd a kamatemeléseket és közép távon már inkább újra a lazítás kerül fókuszba.

Címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium