Németország gáláns ajánlata jó hír Magyarországnak is - Nullára csökkentenék az amerikai autók importvámját

MTI, Portfolio
2019. július 21. 17:45    
nyomtatás
 
Az Európai Unió kész nullára csökkenteni az Egyesült Államokból importált autók vámját - közölte a német gazdasági és energetikai miniszter, aki szerint ezzel a döntéssel megoldható a két fél közötti vita.Peter Altmaier a Welt am Sonntag című lapnak nyilatkozva azt mondta, hogy az EU készen áll több fontos ipari termék importvámját nullára csökkenteni, és ezzel az intézkedéssel például értelmét veszítené az a washingtoni érvelés, hogy a járművek amerikai importvámja alacsonyabb az európainál.

Az Egyesült Államok jelenleg 2,5 százalékos behozatali vámmal terheli az EU-ból származó autókat, miközben az Európai Unió az Egyesült Államokból érkező kisebb autókat 10, a pickup járműveket 25 százalékos vámmal sújtja.

Ahogy arról korábban beszámoltunk, Donald Trump amerikai elnök elhalasztotta az autóipari termékekre vonatkozó vámok megemelését májusban, abban a reményben, hogy az megfékezheti a kereskedelmi háború súlyosbodását. A Fehér Ház a döntést 180 nappal tolta ki abban a reményben, hogy az Európai Unióval és Japánnal folytatott tárgyalások eredményre vezetnek majd.

Az esetleges amerikai lépés egyébként éppen a németeknek fájna a legjobban, akik a legnagyobb autóexportőrök között vannak az USA-ba. A Német Iparkamara korábban közzétette becslését, amely szerint egy 25%-os védővám éves szinten 6 milliárd eurót jelentene a szektornak, amit szerintük nem csak a német feldolgozóipar, hanem az amerikai fogyasztók is megéreznének.

Fontos megjegyezni, hogy a magyar gazdaságnak a Mercedes és az Audi termelésén keresztül jelentős kitettsége van a német autóipar felé, így számunkra sem mindegy, hogyan dönt végül Trump ebben a kérdésben, sikerül-e végül jobb belátásra bírni egy számára is kedvező megállapodással. A lehetséges hatásokat korábban ebben a cikkünkben vettük számba:

2019.04.18 15:30 Néhány héten belül olyan döntés jön, ami Magyarországra is csapást mérhet

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium