Vádat emeltek a Volkswagen egykori vezére ellen - Akár 10 évet is kaphat

2019. április 15. 17:00    
nyomtatás
 
A dízelbotránnyal kapcsolatban vádat emelt Martin Winterkornnal szemben a braunschweigi ügyészség. Amennyiben bűnösnek találják a különösen súlyos csalás vádjában, akár 10 év börtönt is kaphat a Volkswagen egykori vezérigazgatója Németországban.

Kereskedés Volkswagen-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


Braunschweig város ügyészsége vádat emelt a Volkswagen csoport korábbi vezérigazgatója, valamint négy másik menedzsere ellen csalás miatt. A lépés egyben azt is jelenti, hogy az Egyesült Államok után Németországban is büntetőeljárás indulhat Martin Winterkornnal szemben, akit társaival együtt adócsalással, hűtlen kezeléssel és okirat hamisítással is megvádoltak. A Volkswagen nem akarta kommentálni a hírt.

Az ügyészség hivatalos közleményében azzal vádolta meg Winterkornt, hogy különösen súlyos csalást követett el, valamint megsértette a versenyjogi törvényeket is.


Álláspontjuk szerint a Volkswagen korábbi vezérigazgatójának lehetősége lett volna már jóval korábban arra, hogy értesítse az autóvásárlókat, valamint az európai és az amerikai felügyeleti szerveket arról, hogy számos dízel autójukba olyan szoftveres megoldást építettek, amely manipulálja a károsanyag-kibocsátási teszteket.

A dízelbotrány 2015. szeptember 18-án robbant ki: az Amerikai Környezetvédelmi Hivatal (EPA) hivatalosan is bejelentette, hogy több százezer amerikai autónál szándékosan csalt a VW konszern, a lehetséges bírság összege pedig akár a 18 milliárd dollárt is elérheti. Ezt követően a Volkswagen is elismerte, hogy számos dízel modellje kapott olyan szoftveres megoldást, amelynek köszönhetően képesek voltak teljesíteni a szigorú károsanyag-kibocsátási teszteket. A dízelbotrány végül sok millió, a Volkswagen csoport által eladott autót érintett globálisan és több mint 28 milliárd eurójába került eddig a német autógyártónak.

Amerikában akár 25 évet is kaphat


Ahogy arról korábban írtunk, az amerikai hatóságok letartóztatási parancsot adtak ki Winterkorn ellen, a korábbi VW-vezetőt az Egyesült Államok elleni összeesküvéssel, az amerikai környezetvédelmi törvények megszegésével és a hatóságok félrevezetésével gyanúsítják.

A vádemelésre egyébként már 2018 márciusában sor került, az erről szóló dokumentumot azonban titokban tartották, és a Volkswagen éves igazgatósági ülésének napjára időzítve hozták nyilvánosságra. A 43 oldalas vádirat alapján az amerikai igazságszolgáltatás szerint Winterkorn már több mint egy évvel a botrány kirobbanása előtt tudott a károsanyag-kibocsátás manipulálásáról, és ő döntött arról is, hogy a csalást titokban kell tartani.

Ha beigazolódnak a vádak, akkor akár 25 év börtönt, és 275 ezer dollár pénzbírságot is kaphat Winterkorn.


Egyébként egyelőre nem kell aggódnia a börtönbüntetés miatt a korábbi VW-vezetőnek, ugyanis Németország az állampolgárait nem adja ki az Egyesült Államoknak.

(BBC)
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Kövess minket a Facebookon

Klikkelj a forint és svájci frank árfolyamért
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium