Csőd készülődik Amerikában - Vége a világ egykor legnagyobb kiskercégének?

2018. október 10. 17:11    
nyomtatás
 
Csődvédelembe menekül a Sears Holdings, amit pénteken jelenthetnek be a Reuters információi szerint. A vállalat valaha a világ legnagyobb kiskereskedelmi üzletlánca volt, egy ikonikus amerikai cég, aminek a túlélése most megkérdőjeleződik, ha igazak a hírek.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A hírügynökség úgy tudja, elakadtak a megbeszélések a társaság vezérigazgatója, Eddie Lampert és a vállalat igazgatósági bizottsága között, miután a bizottság nem fogadta el Lampert reorganizációs terveit.
A társaságnak hétfőn kellene törlesztenie egy 134 millió dolláros hitelrészletet, ezt megelőzően akarják elindítani a csődvédelmet.


A The Wall Street Journal értesülései szerint előfordulhat, hogy a milliárdos vezérigazgató, aki a múltban is beszállt a vállalat megmentésébe, saját kezűleg kifizeti az összeget, hogy elkerülje a bíróság által levezényelendő reorganizációt.

A Sears nem kommentálta a híreszteléseket a Reutersnek.

A Sears valaha a világ legnagyobb bevételű kiskereskedelmi cége volt, a Wal-Mart 1989-ben körözte le. Tavaly már csak a 23. helyen állt az Egyesült Államokban a több mint 120 éves múltra visszatekintő cég. Az elmúlt hét évben veszteségesen működött és a 2008-as válság óta nem tudta növelni a bevételeit. 2008-ban 50 milliárd dolláros éves árbevételű cég volt (összehasonlításképp akkor a Wal-Mart 380 milliárd dolláros bevételt csinált), ami mostanra 16 milliárd dollárra zuhant. Egy évtizede még 100 dolláron forogtak a társaság részvényei, ma kevesebb mint 1 dollárt érnek. És ma még tovább zuhant az árfolyam, 36 százalékos mínuszban állnak az amerikai tőzsdén.

A Tesco vezére, Dave Lewis a napokban egy interjúban a kiskereskedelmi szektor sötét kilátásairól beszélt. Elmondta, hogy az iparág eljutott oda, amikor elkezdenek cégek bedőlni. Az elmúlt hónapokban csődbe ment a House of Fraser, a Maplin és a Toys R Us, az olyan kiskereskedelmi óriások, mint a Marks & Spencer vagy a Carpetright pedig jelentős üzletbezárásokat jelentett be. A vállalatok emelkedő adókkal és bérköltségekkel szembesülnek, miközben az agresszív online kiskereskedelmi cégek szorongatják őket.

A címlapkép forrása: Shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Tematikus cikk

Egy év alatt több mint 200 új munkatárs a pécsi Hauniban (x)

Története legnagyobb létszámbővítését hajtotta végre a gépgyár. 

Hatvan milliárdból fejleszthetnek a hazai kkv-k (x)

Ingyen hitel a kisvállalkozások versenyképességének fejlesztésére. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium