Csökkent a világ legnyereségesebb vállalatának nyeresége

MTI
2019. augusztus 12. 17:50    
nyomtatás
 
Az alacsonyabb olajárak miatt csökkent a Saudi Aramco szaúdi állami olajcég nettó profitja az első fél évben, de így is a világ legnyereségesebb vállalata maradt.


A honlapján hétfőn közzétett adatok szerint a Saudi Aramco összbevétele január-júniusban 163,88 milliárd dollárra rúgott, 2,27 százalékkal csökkent a 2018 első felében elért 167,67 milliárd dollárhoz képest. A működési eredmény 8,35 százalékkal 92,76 milliárd dollárra, a nettó nyereség pedig 11,55 százalékkal 46,89 milliárd dollárra mérséklődött, míg a szabad cash flow termelés 6,7 százalékkal, 37,98 milliárd dollárra nőtt.

Összehasonlításképpen a világ legnyereségesebb tőzsdén jegyzett társasága, az amerikai Apple 31,5 milliárd dollár profitot termelt üzleti évének első hat hónapjában. A nagy olajipari vetélytársak közül az amerikai Exxon Mobil mintegy 5,5 milliárd, a holland-angol Royal Dutch Shell pedig 8,8 milliárd dollár nyereséget ért el az első fél évben.

A szaúdi olajvállalat nyeresége alapvetően amiatt csökkent, hogy az értékesített kőolaj hordónkénti átlagára 4 százalékkal, 69 dollárról 66 dollárra süllyedt, miközben a költségek növekedtek. Ezt csak részben ellensúlyozta, hogy a társasági adó 2,62 milliárd dollárral csökkent.

A Saudi Aramco a világ legnagyobb integrált kőolaj- és földgázipari vállalata: a kutatás és kitermelés (upstream) üzletágat Szaúd-Arábiában működteti, míg feldolgozás-kereskedelem (downstream) üzletága globális kiterjedtségű. A dahráni székhelyű vállalat az első fél évben napi átlagban 13,2 millió hordó kőolaj-egyenértékű szénhidrogént termelt ki, ennek háromnegyed része, 10 millió hordó volt nyersolaj.

A tőzsdére készülő Saudi Aramco korábban szigorú üzleti titokként őrizte pénzügyi adatait, és először idén hozta nyilvánosságra eredményeit, jelesül a 2018. évit, hogy hitelbesorolást nyerjen nemzetközi hitelminősítőktől. Erre azért volt szüksége, mert az olajvállalat globális kötvénykibocsátást hajtott végre tavasszal.

A szaúdi nemzeti olajvállalat a jelenlegi tervek szerint 2020-2021-ben hajt végre elsődleges részvénykibocsátást, a lehetséges helyszínek között szerepel New York, London és Hongkong. Első lépésben öt százaléknyi tulajdonhányadot adnak el, 100 milliárd dollár értékben.

Tíz év alatt az Aramco 49 százalékát tervezik tőzsdére vinni. Az Aramco részbeni privatizálásával finanszíroznák a szaúdi trónörökös Vízió 2030 elnevezésű tervét, amely a kőolajtól túlságosan függő gazdaság átalakítását irányozza elő.

Az Aramco tavalyi adózott eredménye 111,1 milliárd dollár volt. Ez a másik öt nagy olajtársaság - az amerikai ExxonMobil és a Chevron, valamint a brit BP, az angol-holland Royal Dutch Shell és a francia Total - együttesen számolt nyereségét majdnem egyharmaddal haladta meg.

Az első fél év eredményeit ismertetve Hálid ad-Dabbág, a Saudi Aramco alelnöke megerősítette, hogy 20 százalékos részesedés vásárlását tervezik a Reliance Industries indiai konszern olajfinomítói és vegyipari üzletágából. A 15 milliárd dolláros ügyletről szóló szándéklevelet már aláírták, de a tárgyalások még nagyon korai szakaszban vannak. A tőzsdei kibocsátásról szólva annyit mondott, hogy a vállalat készen áll, de az időzítésről az egyetlen részvényes szaúdi kormány hozza meg a döntést.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium