300 forint lesz a Richter csodakészítménye a magyar patikákban

2018. augusztus 10. 08:07    
nyomtatás
 
Miután a Nemzeti Egészségbiztosítási Alapkezelő megadta a befogadási engedélyt a Richter cariprazine-tartalmú skizofrénia gyógyszerére, ezért már csak az Emberi Erőforrás Minisztérium jóváhagyására vár a gyártó - írja a Világgazdaság.

Mi vár a hazai gyógyszeriparra? Érkeznek a válaszok a Portfolio-MAGYOSZ konferenciáján! Részletek itt:


Kereskedés Richter-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Hamarosan a magyar betegeknek is felírhatják az orvosok a Richter csodakészítményét,. A NEAK ugyanis megküldte a jogszabályváltozást igénylő - társadalombiztosítási befogadásra vonatkozó - javaslatot az EMMI-nek.

A napilap emlékeztet arra, hogy az USA-ban már sikeresen bevezette az Alergannal közösen a gyártó. A vállalat tavaly nyáron tette közzé, hogy a termék a skzofrénia- és bipolárismánia-indikációban kapott forgalomba hozatali engedélyt az EU összes tagállamában.

A NEAK most azt közölte a lappal, hogy a gyártó tavaly év végén nyújtott be kérelmet, hogy a cariprazine hatóanyag több hatáserősségű változatát bevonják a társadalombiztosítási támogatással vásárolható gyógyszerek körébe. A kérelmek még a nem támogatott hatóanyagot tartalmazó készítmény kiemelt, indikációhoz kötött társadalombiztosítási támogatására irányultak.

Az EMMI általi jogszabályváltozás kihirdetése után került sor a gyógyszer TB-támogatásba történő befogadására.

A cariprazine hatóanyag-tartalmú Richter-termék a kiemelt támogatási kategóriába tartozna, így előreláthatólag 300 forint térítési díjat kell majd fizetniük a gyógyszerért a betegeknek.


300 forint lesz a Richter csodakészítménye a magyar patikákbanKorábban Beke Zsuzsa, a Richter Kormányzati kapcsolatok és PR vezetője a Portfolio-nak kifejtette, hogy a készítmény németországi bevezetése már megtörtént, és a készítmény hazai piaci bevezetésére már az idei évben sor kerülhet.

A Világgazdaság most azt írja, hogy Lengyelországban és más, az EU12-régióhoz tartozó országaiban is bevezették már.

Greiner István, a Richter kutatási igazgatója (aki 2016-ban részt vett a Portfolio-MAGYOSZ konferenciáján) nemrég azt nyilatkozta, hogy a cariprazine hatóanyag újdonsága - a kapható szerekhez képest -, hogy klinikailag bizonyítottan jelentősen javítja a döntően negatív tüneteket mutató páciensek állapotát, a skizofrénia és bipoláris betegségek kezelésében. A cariprazine negyven éve az első eredeti hazai originális készítmény, amely a tudományos kutatástól a fejlesztésen és a gyártáson át az értékesítésig magyar. Olyan anyagot kezdtünk el 18 éve keresni, amely megfelel a jelen orvosi igényeinek, az innováción több százan dolgoztak a gyógyszergyártónál - árulta el akkor a szakember. Az Amerikában forgalmazott gyógyszer hatóanyag-komponensét innen, Budapestről szállítjuk a partnernek, amely vállalat egyébként tízszer nagyobb, mint a Richter.

Mit érdemes tudni a cariprazine-ról?


A cariprazine a Richter saját fejlesztésű készítménye, az amerikai Foresttel (azóta már Allergan) 2005 óta folynak a fejlesztések. Az említett készítmény a Richter egyik legígéretesebb originális terméke, melynek fejlesztései az alábbi indikációban történtek: bipoláris depresszió, major depresszió, bipoláris mánia, skizofrénia. A vegyületet a Richternél fedezték fel, de az amerikai partnerrel folytatott közös fejlesztési munka nyomán az Allergan az USA és Kanada területére megszerezte a termékértékesítési jogokat. Az igazi áttörést a Richter 2012-ben érte el a cariprazine-nal, amikor a fő indikációban, a skizofrénia esetében is sikeresen zárult a klinikai fázis III vizsgálat. Ez lehetőséget adott arra, hogy az Egyesült Államokban meginduljon a törzskönyvezés folyamata, ami 2015 szeptemberében zárult le pozitív véleménnyel, így 2016 márciusában Vraylar márkanéven került bevezetésre az Egyesült Államokban a Richter és az Allergan közös gyógyszere.

Az amerikai bevezetés után 2016 márciusában az Európai Gyógyszerügyi Hatóság (EMA) is elkezdte a Richter cariprazine-ra vonatkozó forgalombahozatali engedélyének értékelését skizofrénia indikációban, majd augusztusban a Richter kizárólagos licence-megállapodást írt alá az olasz Recordati-val, a cariprazine Nyugat-Európában régióban, valamint Algériában, Tunéziában és Törökországban történő forgalmazására.

2017-ben 182,5 százalékkal nőtt a cariprazine-ból származó royalty árbevétel, amely 45,1 millió euróra emelkedett a 2016-os üzleti évben relalizált 16 millió eurós értékről, míg cariprazine forgalma a 2017-es üzleti évben a Richter árbevételének 3,83 százalékát tette ki.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium