Egy újabb durván veszteséges cég készül tőzsdére

2019. augusztus 14. 16:49    
nyomtatás
 
Tőzsdére készül a coworking irodák bérbeadásával foglalkozó WeWork anyavállalata, a The We Company, ehhez kapcsolódóan pedig közzétette a pénzügyi adatait. Ebből kiderül, hogy bár hatalmas a növekedés a cégnél, a bevételei duplázódtak, viszont hatalmas veszteséget termel.

Portfolio Online Tőzsde - részvénykereskedés biztonságban: stabil, banki háttér, BEVA garancia

A coworking irodák a kisebb, vagy újonnan induló vállalkozásoknak nyújtanak megoldásokat, rugalmas irodateret és bérlési időt kínálva. A WeWork amerikai cég, az ilyen kisebb bérlőknek kínál világszerte közösségi irodatereket és a bérléshez kapcsolódó szolgáltatásokat, Európát nézve többek között Prágában, Brüsszelben, Milánóban és több német, illetve angol városban vannak jelen. A hagyományos módszer, hogy az ingatlan tulajdonosától egy nagyobb irodateret bérelnek ki és osztanak fel, amit aztán több kisebb vállalkozásnak tudnak kiadni.

Anyavállalata, a The We Company most készül az elsődleges részvénykibocsátásra, amire a tervek szerint szeptemberben kerül sor, ehhez kapcsolódóan pedig közzétette pénzügyi adatait.
A június végén zárult félévben a vállalat bevételei duplázódtak, 1,54 milliárd dollárra rúgtak, viszont a veszteségei is növekedtek: az egy évvel korábbi 723 millió dollárról 905 millió dollárra emelkedtek.

Ebből 690 millió dollár csak a WeWork számlájára írható. Az időszakban mintegy 2,36 milliárd dollárnyi készpénzt elégetett a cég, a dupláját annak, mint a bázisidőszaki érték és az IPO-ból befolyó összeget is a terjeszkedés támogatására fordítaná a vállalat. Jelenleg 29 országban, 111 városban vannak jelen,összesen 528 irodával.

Egyelőre a vállalat nem közölt célkitűzéseket arra vonatkozóan, hogy mikorra lehet nyereséges a cég. Az IPO után az alapító, Adam Neumann megtartja a szavazati jogok több mint 50 százalékát, igazodva a trendekhez mostanában, ahogy a tőzsdére lépő startupok alapítói a kezükben akarják tartani a kontrollt a tőzsdére lépés után is.

A vállalatot januárban a legutóbbi tőkeemelés 47 milliárd dollárra értékelte.

A részvénykibocsátás egy jó teszt lesz arra, hogy a jelenlegi piaci környezetben, a kereskedelmi háború és a recessziós félelmek közepette mekkora a befektetők lelkesedése. Az, hogy a vállalat veszteséges, még nem jelenti azt, hogy ne lehetne vonzó a befektetők szemében, a fiatal vállalatoknál ugyanis hajlamosak "elnézni" a befektetők a masszív veszteségeket is, ha azok a jövőbeli növekedést támogató beruházások miatt vannak. Ami aggasztó, hogy a cég közlése szerint az egy tagra jutó bevételek csökkennek és a lefelé mutató tendencia folytatódhat, ahogy újabb, alacsonyabb árszintű piacokra lépnek be a terjeszkedéssel.

2014 óta az idei a legmozgalmasabb év az amerikai IPO-piacon, olyan vállalatok mentek tőzsdére, mint a Beyond Meat, a Zoom Video Communications, az Uber, vagy a Lyft.

(Reuters)

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium