A GE volt magyarországi vezetője veszi meg a GE fényforrás- és autólámpa-üzletágát

MTI
2018. február 14. 17:56  english version   
nyomtatás
 
A General Electric (GE) korábbi magyarországi elnöke, Jörg Bauer cége veszi meg a GE európai, közel-keleti, afrikai és törökországi (EMEAT) fényforrásüzletágát, valamint globális autólámpa-üzletágát, a cég Tungsram Csoport néven működik a jövőben - közölte a GE a szerdán megkötött megállapodás-tervezetről.


A vállalat 2017 júniusában közölte, hogy tárgyalásokat kezdett fényforrás üzletágának teljes eladásáról. A döntést azzal indokolták, hogy a GE portfóliója optimalizálására és meghatározó digitális ipari tevékenységeire kíván összpontosítani. Jelezték, hogy olyan stratégiai lehetőségektől sem zárkóznak el, amelyben az üzletágat részenként értékesítené, akár több érdeklődőnek. Az elmúlt 2 évben a GE több mint 33 milliárd forintot fektetett be Magyarországon - tették hozzá.

Az 1878-ban alapított, globálisan 295 ezer embert foglalkoztató GE piaci tőkeértéke 2017 májusában meghaladta 261 milliárd dollárt. A világ kétezer legnagyobb cégét rangsoroló tavalyi Forbes-listán a 14. helyre ugrott előre a tavaly előtti 68. helyről, de az első és a második fél évben is csökkenő bevételről adott hírt. 2017 harmadik negyed évében a vállalat nyeresége messze elmaradt a várakozásoktól, amit az energetikai, valamint az olaj és gáz üzletág gyenge teljesítményével és a vártnál nagyobb vállalatátszervezési költségekkel magyaráztak.

A GE január végén ismertette, hogy a tavalyi utolsó negyedévet tízmilliárd dolláros veszteséggel zárta, az árbevétel 5 százalékos mérséklődéssel 31,4 milliárd dollárra csökkent. Tavaly egész évben az árbevétel 1 százalékos csökkenéssel 122,1 milliárd dollárra esett.

A szerteágazó portfólióval rendelkező vállalat tavaly novemberben tevékenységének szűkítését és - költségeinek csökkentése érdekében - több ezer fős leépítést, valamint 20 milliárd dollár értékű eszközállomány leépítését jelentette be. A GE augusztusban hivatalba lépett vezérigazgatója, John Flannery tervei szerint a vállalat az intézkedésekkel kisebb, de a változásokra gyorsabban reagáló és nyereségesebb céggé alakulhat át.

A Reuters decemberben úgy értesült, hogy a GE Power alkalmazottainak mintegy 18 százalékát küldik el - túlnyomórészt az Egyesült Államokon kívüli vállalatoknál szakmunkásokat és betanított munkásokat építenek le -, Európában 4500 munkahelyet számolnak fel.

A GE veresegyházi üzeme ugyanekkor jelentette be, hogy 140 dolgozójuktól válnak meg. A döntést azzal magyarázták, hogy a GE energia üzletága stagnáló vagy csökkenő kereslettel számol a következő három évben, ami hatást gyakorol a magyarországi érdekeltségre is.

A GE az egykori Tungsram többségi tulajdonának megvásárlásával 1989-ben jelent meg Magyarországon. Mint a legnagyobb amerikai befektető és az egyik legnagyobb magyar vállalat 12 gyárat, 5 kutatás-fejlesztési központot és 3 üzleti központot üzemeltet 13 magyar nagyvárosban. Munkavállalóinak száma meghaladja a 10 ezret, közülük csaknem 5 ezren a GE fényforrás-üzletágában dolgoznak. A vállalat 2012 végén stratégiai megállapodást kötött a magyar kormánnyal, 2017 júniusában pedig csatlakozott a kormány beszállítói fejlesztési programjához.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium