Azonnali lépésre sürgetik az EU-t a pusztító klímahatások miatt

2019. május 8. 12:23  english version   
nyomtatás
 
Miközben Magyarország az Európai Unió jelenlegi klímacéljaitól elmaradó célszámokat határozott meg a Nemzeti energia- és klímaterv május 7-én közzétett tervezetében, nyolc uniós tagország azért lobbizik, hogy az EU fokozza a klímaváltozás elleni erőfeszítéseit.

Az uniós klímapolitikáról és kibocsátáscsökkentési erőfeszítésről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencián bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!Az Euractiv által ismertetett, nem hivatalos kiszivárgott dokumentumban a nyolc ország tulajdonképpen felszólítja az Európai Uniót, hogy tegyen többet a "pusztító" mértékű klímaváltozás megelőzése érdekében, valamint hogy az Európai Bizottság tervének megfelelően "legkésőbb" 2050-ig csökkentse nullára az EU nettó üvegházgáz-kibocsátását.

A kezdeményezést Franciaország, Hollandia, Belgium, Svédország, Dánia, Spanyolország, Portugália és Luxemburg jegyzi, míg - az előzmények ismeretében nem meglepő módon - egyebek mellett Németország, Lengyelország és Magyarország neve is hiányzik a papírról.

Ezek az országok már korábban elutasították a 2050-es klímasemlegességre vonatkozó többségi álláspontot. A márciusi hírek szerint az országok az EU intézkedési tervének közvetlenül a Párizsi Klímaegyezményhez való kötése mellett azt is elutasították, hogy bármilyen határidőt határozzanak meg az EU szén-dioxid-kibocsátásának nullára csökkentésére, a 2050-es évszámra való minden hivatkozást törölve a közös tervezetből.

Az uniós klímaterv a május 9-i romániai EU-csúcson is a fő témák között szerepel majd, a szeptemberi New York-i ENSZ-klímacsúcson pedig szintén a figyelem középpontjába kerülhet.

Azonnali lépésre sürgetik az EU-t a pusztító klímahatások miatt


Az ENSZ álláspontja szerint a jelenlegi folyamatok alapján a Párizsi Klímaegyezményben a világ szinte minden országa által kitűzött klímavédelmi cél teljesülésére esély sincsen. Az egyezmény 1,5, legfeljebb 2 Celsius-fokban korlátozná a globális átlaghőmérséklet emelkedését a század végéig az iparosodás előtti szinthez képest, az ENSZ szerint azonban jelen állás szerint a felmelegedés mértéke meghaladhatja a 3 fokot is, amelynek katasztrofális hatása lenne a bioszférára és az emberiségre.

A klíma-erőfeszítés elégtelen jellegére mutatott rá a Nemzetközi Energiaügynökség (IEA) megújuló energiaforrások nem kellő ütemű terjedését jelző, héten publikált jelentése, illetve a Carbon Market Watch szintén napokban megjelent elemzése, amely a nemzeti kormányok klímaügy melletti elköteleződésében súlyos hiányosságokat talált, külön kiemelve e tekintetben az olasz, a lengyel, a román és a magyar kormányt.

Az uniós klímapolitikáról és kibocsátáscsökkentési erőfeszítésről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című, június 4-i konferencián bővebben is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium