Drasztikusan megváltozott a hangulat az olajpiacon - Fordulat jöhet a kutakon?

2019. január 10. 09:22    
nyomtatás
 
A szerdai 5 százalék körüli drágulást követően ugyan gyengülnek a nyersolaj-árfolyamok csütörtök reggel, azonban az emelkedést támogató piaci környezet a következő hetekben is fennmaradhat, ami hamarosan az üzemanyagárakat is felfelé küldheti.


A Brent azonnali jegyzése csütörtök reggel 1 százalék körüli gyengüléssel 61 dollár közelében állnak.

Drasztikusan megváltozott a hangulat az olajpiacon - Fordulat jöhet a kutakon?


A WTI jegyzése ugyanakkor hasonló mértékű csökkenéssel 52 dollár közelében jár.

Drasztikusan megváltozott a hangulat az olajpiacon - Fordulat jöhet a kutakon?


Az olajárak a szerdai emelkedéssel már egymást követő nyolcadik napja emelkednek - ilyen hosszú ralira legutóbb 2017 nyarán volt példa. Az irányadó Brent árfolyama az elmúlt két hétben 50 dollár körüli szintről gyakorlatilag 60 dollárig, 20 százalékkal emelkedett, és a folyamat következő hetekben is kitarthat.

A hangulat drasztikus megváltozását tulajdonképpen nem valamilyen új tényező idézte elő, sokkal inkább a korábbi piaci aggályok gyengülése. A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) termeléscsökkentési intézkedésének áremelkedést támogató hatásához így hozzájárult, hogy a globális gazdasági és olajkeresleti várakozások némileg javulni látszanak nagyrészt a kínai-amerikai kereskedelmi egyeztetéseknek, illetve az amerikai és kínai központi bankok óvatosabb, a gazdasági növekedési szempontot hangsúlyozottan figyelembe vevő állásfoglalásainak köszönhetően. Mindemellett a geopolitikai konfliktusokból fakadó bizonytalanságok is mérséklődtek, ami ez esetben inkább szintén támogatta az árakat.

Az amerikai nyersolaj-tartalékok a várt 2,8 millió hordós csökkenés helyett 1,7 millió hordóval mérséklődtek az előző héten az energiainformációs hivatal szerdán ismertetett adatai szerint, ami megerősítheti a piaci szereplőket abban, hogy a piac a túlkínálatos állapotból az egyensúlyi felé tart. Ez egybevág a prognózisokkal, amelyek 2019 első félévére az árfolyamok emelkedését és a kereslet-kínálati viszonyok kiegyensúlyozódását, a második félévre azonban ismét túlkínálatot és az árak nyomás alá kerülését valószínűsítik. Így többek között a Goldman Sachs és a SocGen minapi lépéséhez hasonlóan a Morgan Stanley is lefelé módosította olajár prognózisát több mint 10 százalékkal, így idén átlagosan 61 dolláros Brent és 54 dolláros WTI-árfolyamra számít.

A szerdai adatokból ugyanakkor az is kiderült, hogy az Egyesült Államok benzintartalékai a Reuters elemzői konszenzusa által várt 3,4 millió hordót többszörösen meghaladó mértékben, 8,1 millió hordóval emelkedtek az előző héten, míg az egyéb desztillátumok tartaléknövekedése még ennél is nagyobb mértékben haladta meg a prognosztizáltat. Ez arra utal, hogy a finomított termékek piaca lassabban fogja követni az olaj drágulását, ami a magyarországi üzemanyagárak alakulásában is érzékelhető.

Az elmúlt hetek olajár-emelkedése ellenére ugyanis a hazai üzemanyagárak továbbra is csökkennek. Legutóbb szerdán lett olcsóbb a gázolaj, míg a benzin ára változatlan maradt, így az elmúlt másfél-két hónapban 50 forinttal jött lejjebb a literenkénti ár. A magyarországi benzinkúti árak emelkedése ellen hat a forint dollárral szembeni árfolyamának erősödése is.

Drasztikusan megváltozott a hangulat az olajpiacon - Fordulat jöhet a kutakon?


Ezzel együtt hosszabb távon várhatóan a hazai üzemanyagárakban is megjelenik majd az olaj drágulása. Ennek mértéke és időbeli jelentkezése azonban erősen függ a finomított termékek piacának folyamataitól, amit viszont a befektetői döntések megint csak jelentős részben a gazdasági kilátások alapján alakítják.

Drasztikusan megváltozott a hangulat az olajpiacon - Fordulat jöhet a kutakon?Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium