Ma van a Mol nagy napja

2019. április 11. 06:10    
nyomtatás
 
Zajlik a hazai közgyűlési szezon, amely a Nyomda eseményével vette kezdetét, ma pedig a Mol közgyűlésével folytatódik. A befektetők fókuszában természetesen az osztalék áll.
Az olajkorszak kilátásairól és az olajipar energiaátmenetre való felkészüléséről a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!


Kereskedés Mol-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Ma, április 11-én 10 órától tartja éves rendes közgyűlését a Mol a Budapest Music Centerben. A szokásosnak mondható napirendi pontokon túl a részvényesek számára az egyik legfontosabb pont az osztalékról szól. A társaság igazgatósága részvényenként 142,5 forint osztalék kifizetését javasolja a 2018-as eredmény, illetve szabad cash flow után. A teljes osztaléktömeg megközelítőleg 107,3 milliárd forint, és mivel a vállalat a több mint 69 millió darab saját részvényre eső osztalékot felosztja az osztalékra jogosult részvényesek között, az egy részvényre fizetendő osztalék számításaink szerint 142,99 forint lesz.

Ma van a Mol nagy napja


A társaság által megjelölt 142,50 forintos osztalékkal, illetve a Mol-részvény szerdai 3280 forintos záró árfolyamával számolva a részvények osztalékhozama 4,34 százalék, amivel a hazai tőzsdei részvények között a magasabb osztalékot fizetők közé tartozik.

Ma van a Mol nagy napja


A 107,3 milliárd forint osztalékból 41,5 milliárd forint jut a külföldi, nagyrészt intézményi befektetőkre, a magyar állam (MNV Zrt.) 29,8 milliárd forintot kap, az Oman Oil magyar leánya 8,42 milliárd forinttal, a hazai intézményi befektetők pedig 6,67 milliárd forinttal részesülnek a Mol-osztalékból. Az OTP Bank 5,77 milliárd, az ING Bank 5,24 milliárd, az UniCredit Bank 3,91 milliárd, a hazai magánszemély befektetők 3,8 milliárd, az OTP Alapkezelő 1,44 milliárd forintot kap, a fennmaradó 0,77 milliárd forint pedig a MUFG (Mitsubishi UFJ Financial Group) pénzügyi csoporthoz kerül a Mol-osztalékból.

Ma van a Mol nagy napja


Az alaposztalék értéke tavalyhoz képest 11,8 százalékkal hozzávetőlegesen 95 forintra növekszik. Az igazgatóság azt is javasolja, hogy az előző évhez hasonlóan a társaság rendkívüli osztalék formájában ossza meg részvényeseivel a 2018-as erős, az eredeti terveket meghaladó szabad cash flowt, mely az alaposztalék 50 százaléka, részvényenként 47,5 forint, így a teljes osztalék részvényenként hozzávetőlegesen 142,5 forint. A teljes, közel 107,3 milliárd forintos osztaléktömeg 71,5 milliárd forint rendes és 35,8 milliárd forint rendkívüli osztalékból áll össze. (A Mol 2018-ban 2,7 milliárd dollár EBITDA-t valamint 1,4 milliárd dollár egyszerűsített szabad cash flow-t termelt - a menedzsment várakozása 1,4 milliárdos EBITDA, és 1,1-1,3 milliárd dolláros cash flow volt.)

Az osztalékfizetés kezdő időpontját az igazgatóság határozza meg úgy, hogy az erre vonatkozó közlemény első megjelenése és az osztalékfizetés kezdő napja között legalább tíz munkanapnak kell eltelnie. Osztalékra az a részvényes jogosult, aki az igazgatóság által meghatározott és az osztalékfizetésre vonatkozó közleményben meghirdetett fordulónapon lefolytatott tulajdonosi megfeleltetés alapján a részvénykönyvben szerepel.

A Mol legutóbbi, februári befektetői prezentációjában a további években várható osztalékpolitikával kapcsolatban is megosztotta várakozásait. Ez alapján a növekvő osztalék politikája folytatódhat a társaságnál, amelynek becslései szerint mintegy évi 10 százalék körüli alaposztalék-emelkedést feltételezve 2023-ban az alaposztalék 130-140 forint lehet.

Ma van a Mol nagy napja

A teljes, angol nyelvű prezentációért katt!


Amennyiben a közgyűlés a meghirdetett időpontban nem határozatképes, a megismételt közgyűlést azonos napirenddel április 26-án 10 órakor az eredetileg meghirdetett helyszínen tartják meg.

Ma van a Mol nagy napjaCímlapkép: MTI/Máthé Zoltán

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium