Magyarországnak rég megígért gázvezeték-fejlesztés indul a szomszédban

2018. augusztus 10. 08:51    
nyomtatás
 
Pénteken elkezdődnek az építési munkálatok Horvátországban annak érdekében, hogy a lehetővé váljanak a gázszállítások Magyarország felé.


A két ország közötti gázvezeték összeköttetés (interkonnektor) eddig csak Magyarország irányából tette lehetővé a szállítást. A Plinacro horvát állami társaság total croatia news által ismertetett közlése szerint pénteken elkezdik építeni a szállítások kétirányúvá tételét lehetővé tevő első kompresszorállomást. A munkálatok a Velika Ludina nevű településen indulnak, mintegy 60 kilométerre délkeletre Zágrábtól.

Az interkonnektor kétirányúsítását Magyarország régóta szorgalmazza, a munkálatok késlekedését korábban a legmagasabb diplomáciai szintről érkező kritikus hangvételű nyilatkozatokban tette szóvá. Szijjártó Péter külgazdasági és külügyminiszter 2015 júliusában például úgy fogalmazott,
"rendkívül barátságtalan lépésnek tekintjük a horvát kormány részéről, hogy az Európai Bizottságtól újabb felmentést kért, holott az unió szabályai szerint 2013. december 31-ig minden interkonnektort meg kellett volna valósítani az EU területén".

A két ország közötti viszony normalizálódásával e téren is előrelépés történt, a témában Horvátország és Magyarország szándéknyilatkozatot is aláírt 2017 júniusában Budapesten.

A szükséges infrastruktúra létrehozását szolgáló projekt teljes költsége 209,5 millió kuna (valamivel több mint 9 milliárd forint), ami teljes mértékben a Plinacrót terheli. Az új kompresszorállomás kapacitása 200 ezer köbméter lesz óránként. A tesztüzem 2019 harmadik harmadában startol.

A két ország közötti gázszállítás kétirányúvá tétele nem csak a magyar energiabiztonságot és ellátás diverzifikációt, de a vonatkozó EU-direktívának, illetve CESEC-kezdeményezésnek (Közép- és Délkelet-Európai Gázátviteli Hálózatok) való megfelelést is szolgálja.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő - újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium