Norvég gáz csökkentheti Magyarország orosz függőségét

2019. április 17. 09:26  english version   
nyomtatás
 
Mintegy 215 millió euróval támogatja az Európai Bizottság a Lengyelországot Dániával és Norvégiával összekötő új gázvezeték munkálatait, amelynek megvalósulása a magyar gázellátás diverzifikálásához is hozzájárulhat.
A magyar gázellátás aktualitásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!A támogatást az EU Európai Hálózatfejlesztési Eszköze (CEF) biztosítja a balti gázvezeték projekthez, amelyet "norvég folyosó" néven is emlegetnek, és amelynek nem titkolt célja Európa orosz gáztól való függőségének csökkentése.

A terv szerint 2022-re elkészülő vezetéken évente 10 milliárd köbméter norvég gáz érkezhet közvetlenül Lengyelországba. A jelenlegi lengyel gázfogyasztás évi 14 milliárd köbméter. A norvég gáz egy része azonban a balti, illetve más közép-európai országokba is eljuthat, így Csehországba, Szlovákiába, Ukrajnába és Magyarországra is.

A projekt terve tíz évvel ezelőtt merült fel, az Európai Bizottság pedig 2013-ban vette fel a közérdekű beruházások listájára, amivel egyben támogatásra érdemesnek minősítette, majd 2015-ben a megvalósíthatósági tanulmányt már a CEF támogatta.

Lengyelország több úton, egyebek mellett amerikai LNG-vel is igyekszik mérsékelni az orosz gáztól való függését, és kulcsfontosságú szerepe van az Észak-Déli Gázfolyosó nevű, a közép-kelet-európai országokat összekötő infrastruktúra-fejlesztési projektben is. A lengyel és szlovák földgáz átviteli rendszerirányítók 2018-ban hozták meg a végső beruházási döntést a lengyel-szlovák rendszereket összekapcsoló projekt (PCI) ügyében. Az interkonnektor 2021-2022-re tervezett rendszerbe állítása, illetve a magyar-szlovák gázvezeték révén hamarosan Magyarországra is juthat a Balti-tenger partján épült LNG-terminálokba érkező földgázból, illetve a norvég gázhoz is újabb összeköttetést teremthet.
A magyar gázellátás aktualitásairól a Portfolio Clean Energy & Disruptive Trends Summit 2019 című június 4-i konferenciáján is szó lesz. Még nem késő jelentkezni!

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Értékesítő
Privát banki tanácsadó
Szerkesztő-újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium