Olyan dolog történt az Egyesült Államokkal, ami legutóbb 70 éve

2018. december 7. 09:41    
nyomtatás
 
Mérföldkövet ért el az Egyesült Államok olajipara az előző héten, ugyanis hosszú évtizedek után ismét több olajat és olajterméket exportált, mint amennyit importált.


November utolsó hetében az olaj és olajtermékek külkereskedelmi mérlege napi nettó 211 ezer hordós exportot mutatott az amerikai energiaügyi minisztérium csütörtökön megjelent adatai szerint. Az Egyesült Államok nettó exportőrré válása nagyrészt a nyersolajkivitel szárnyalásának köszönhető, ami napi több mint 3,2 millió hordós szintet ért el az előző héten.

Az adatok az ország több mint hét évtizedes olajimport-függőségének végét jelzik, igaz, ez egyelőre csak egy egyhetes időszakra igaz.
Az Egyesült Államok ugyanis legutóbb az 1947-es évben volt nettó exportőr - derül ki az Amerikai Ásványolaj Intézet (API), valamint az Egyesült Államok Energiainformációs Ügynökségének (EIA) Bloomberg által kigyűjtött adataiból.


Az import ezzel párhuzamosan rekord alacsony szintre, napi 4 millió hordóra csökkent, így a tengerentúli olajtartalékok is 7,3 millió hordóval zsugorodtak az előző héten, ami szeptember óta az első csökkenést jelenti.

A teljes amerikai termelés napi 11,7 millió hordón, történelmi rekord szinten tartózkodik, 2019-ben pedig átlagosan már napi 12 millió hordó felett alakulhat az amerikai energiainformációs hivatal prognózisa szerint. Ez azt jelenti, hogy az USA termelése több mint napi 3 millió hordóval nőhet 2016 óta.

A Kőolaj-exportáló Országok Szervezetének (OPEC) tagországai csütörtökön megegyeztek abban, hogy visszafogják az olajkitermelésüket, de az ennek mértékéről szóló tárgyalásokat döntés nélkül fejezték be, a várakozásokkal szemben. A pénteki napon a szervezet a kitermelés visszafogásától értesülések szerint húzódozó Oroszországgal egyeztet, ezt követően hozhatják meg a közös kitermeléscsökkentési döntést.

Péntek reggel az olajárak stagnálnak, illetve enyhén gyengülnek, így a Brent spot árfolyama 60 dollár felett áll, a WTI jegyzése 52 dollárt közelíti.

Olyan dolog történt az Egyesült Államokkal, ami legutóbb 70 éve


Olyan dolog történt az Egyesült Államokkal, ami legutóbb 70 éveCímlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

2019-ben nyit a Bábolna Strand- és Termálfürdő (x)

Az épülő fürdő üzemeltetésére pályázatot írt ki az önkormányzat. 

Sokat spórolhatnak a cégek magán-egészség biztosítással (x)

Hogyan lehet csökkenteni a betegszabadságok miatti veszteséget? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Pricing Specialist
Tőzsdei adatszolgáltatás Üzletágvezető
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium