Paks 2: fontos adatokat hoznak nyilvánosságra, ígéri az új államtitkár

2019. február 14. 11:09    
nyomtatás
 
Az új paksi blokkok építésének szerződéseiben vannak a fővállalkozó szempontjából érzékeny üzleti kérdések, amelyeket ugyan visszaminősített a kormány, de a beruházó kérésére nem hoztak nyilvánosságra. Ugyanakkor eleget fogunk tenni a bírósági döntésnek, jogszerűen fogunk eljárni - mondta Kovács Pál, az új paksi blokkok tervezéséért és megépítéséért felelős államtitkár a Magyar Hírlapnak adott interjúban.


Az elhúzódó uniós vizsgálatok miatt ugyan van késedelem, másrészről azonban egyeztetnünk kell az orosz féllel a belső tartalékokat illetően - fogalmazott a projekt csúszásának mértékét firtató kérdésre. Szavai szerint ezeket a tartalékokat igyekeznek most feltárni, hogy mire a beruházás a konkrét megvalósításához ér, minden feltétel adott legyen. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a megfelelő minőségű tervezési dokumentáció rendelkezésre álljon, és a kivitelezést a legrövidebb idő alatt le tudjuk bonyolítani - közölte.

A munkálatok állására vonatkozóan elmondta, a létesítési területen a transzformátor állomás elkészült, a napokban folyik a próbaüzem. Három másik épület engedélyezése megtörtént, az Országos Atomenergia Hivatal kiadta a szükséges dokumentumokat. A telephelyen levő összes épületnek, még egy vizesblokknak vagy egy étteremnek is hasonlóan meg kell felelnie a szigorú előírásoknak, mint magának az atomerőműnek.

A projekt fontos adatainak nyilvánosságra hozatala érdekében mintegy másfél évvel ezelőtt indított keresetet Jávor Benedek, a Párbeszéd EP-képviselője, aki pénteken közölte, hogy másodfokon is pert nyert a Roszatom és a magyar kormány ellen a paksi bővítés szerződéseinek nyilvánossága ügyében. A politikus szerint a döntéssel közelebb jutottak ahhoz, hogy egyebek mellett megtudják, milyen megállapodást kötött 2014. végén a paksi atomerőmű bővítéséről Magyarország és Oroszország, mennyibe kerülhet a szerződés felmondása a magyar kormány számára, milyen kártérítési igénnyel léphet fel az orosz fél, illetve milyen technológiai, pénzügyi és jogi konstrukciót hoztak létre az egész projekt körül.

Címlapkép: Stiller Ákos

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium