Sokallod a dízel árát a benzinéhez képest? Könnyen lehet, hogy ez csak a kezdet

2019. február 8. 11:31    
nyomtatás
 
Gyengülnek a régiós finomítói marzsok, elsősorban a benzin árrésének összeomlása miatt, miközben a dízel árrése növekvő trendet mutat. A benzinkereslet várhatóan továbbra is kihívásokkal lesz terhelt, a dízelé viszont masszív maradhat, amihez a finomítók alkalmazkodása nem zökkenőmentes. Ezen hatások eredőjeként a magyar kutakon is 60-80 forintos literenkénti árkülönbséget láthatunk a kiskereskedelmi árakban a benzin és a dízel között egy év múlva - áll az Erste Research elemzésében.


A Mol az elmúlt 6 év leggyengébb januári finomítói marzsáról adott számot a napokban: a januári 2,2 dollár/hordó marzshoz hasonló gyenge számot utoljára 2013-ban produkált az olajipari társaság. A finomítói marzsok az egész régióban gyengülnek, aminek fő oka az összeomló benzin árrések; gyakorlatilag ma egy hordó benzin olcsóbb, mint egy hordó nyersolaj - mutatott rá Pletser Tamás, az Erste olaj és gázpiaci elemzője blogjában. Közben az alacsony kéntartalmú gázolaj és a magas kéntartalmú fűtőolaj esetében nem tapasztalható ilyen drasztikus változás; a dízel árrése az elmúlt 3-4 évben egy növekvő trendet mutat.

Az elemző várakozásai szerint a finomítói marzsok javulni fognak az év vége felé, főleg a masszív dízel kereslet és növekvő árrések miatt, viszont a benzin kálváriája folytatódni fog. Erre utal, hogy a benzinkereslet bővülése látványosan lelassult az Egyesült Államokban, ami a világ benzinkeresletének közel 35%-át adja. Több dízelt a finomítók csak úgy tudnak előállítani, ha a benzin kínálata is nő, legalább is rövidtávon, ha technológiai beruházások nem történnek a szektorban. Ráadásul a világ olajkínálata is a könnyebb kőolajok felé mozdult el. Ilyen marzsok mellett előfordulhat, hogy a nehéz, dízelben gazdag kőolajak fognak prémiummal forogni a jövőben a könnyű olajokkal szemben. Könnyen elképzelhető, hogy ezen hatások eredőjeként a magyar kutakon is 60-80 forintos literenkénti árkülönbséget látunk a kiskereskedelmi árakban a benzin és a dízel között egy év múlva - prognosztizálja.

Sokallod a dízel árát a benzinéhez képest? Könnyen lehet, hogy ez csak a kezdetCímlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium