Súlyos kritikát kapott a magyar áramhálózat üzemeltetője

2019. március 12. 08:58    
nyomtatás
 
Indulatos határozatban utasította el a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) az áramhálózatokat üzemeltető Mavir nemrég a Világgazdaság által idézett, 15 éves fejlesztési tervét - írja a Népszava. A céget tervezési folyamatai teljes felülvizsgálatára, a szakma elmúlt évekbeli fejlődésének figyelembevételére, összességében "megfelelő színvonalú" anyag elkészítésére szólítják fel.


A MEKH felhívja a Mavir figyelmét, hogy az energiaszektor keresleti és kínálati oldala alapvetően változik. A legfontosabb, Magyarországon is megjelenő irány a megújuló-, különösen a napenergia-alapú termelés előretörése. Ehhez képest a Mavir ezek jövőbeni szerepét alig vette számításba, szakmailag tévesen termelési képességük helyett csak méretüket vizsgálva és tartalékként sem számolt velük. Nem mérték fel az energiahatékonyság, a jellemzően önellátó háztartási erőművek és az időjárásváltozások hatásait. Nem tesznek említést a költséghatékony irányítási, informatikai megoldásokról, pedig "a hálózat nem csak vas beépítésével" fejleszthető. "Ez a megközelítés nem elfogadható", "tarthatatlan": "az új technológiák hatásának vizsgálatára nem alkalmas" egy anyag, ha "nincs benne szó az új technológiákról" - fogalmaznak élesen.

A Mavir módszertana hosszú évek óta változatlan - állapítják meg. A vizsgált kevés lehetőség kimenetele borítékolható, az adatok forrását ritkán jelölik meg. Kérdés, hogy figyelembe veszik-e az utóbbi évek műszaki és energiapolitikai döntéseit, ami nélkül javaslataik vélhetőleg drágábbak. A megvalósult fejlesztéseket, előrejelzéseket csak felsorolják, utólagos eredményességeiket nem értékelik. A közölt változatok mögött nincsenek műszaki-gazdasági számítások - sorolja a hatóság, ezért az anyag teljes, a legújabb nemzetközi tapasztalatokon nyugvó újraalkotására kötelezi a Mavirt. A határidő november, de köztes, nyilvános meghallgatást és az új módszertan engedélyezését is magába foglaló feladatokat és időpontokat is megszabnak.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Felpezsdül a hazai energetikai startup piac (x)

Karnyújtásnyira az akár 50 millió forint értékű MVM Edison fődíj. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium