Tíz évet csúszik a legnagyobb finn atomerőmű átadása

2018. június 14. 11:20    
nyomtatás
 
Tovább halasztották a legnagyobb finnországi atomerőmű, az új Olkiluoto 3 üzembe helyezése.


A balti állam legnagyobb nukleáris reaktorát várhatóan 2019 szeptemberében indítják be, négy hónappal a legutóbbi, és tíz évvel az eredeti céldátum után. A most bejelentett késés oka az, hogy az üzembe helyezési teszt 50 nappal tovább tart a tervezettnél - közölte a finn tulajdonos TVO a Reuters beszámolója szerint.

A nyugat-finnországi projekt a francia állami Areva nukleáris csoport vezette konzorcium kivitelezésében valósul meg, a tulajdonos a finn Teollisuuden Voima (TVO), amelynek tulajdonosai között az UPM és a Stora Enso finn papíripari vállalatok mellett megtalálható a Fortum nevű közműcég is.

A beruházás többszöri jelentős csúszást szenvedett el, a költségek folyamatosan emelkedtek, emellett bírósági viták is lassították a munkát. Az Areva és a TVO idén márciusban zárta le hosszú ideje húzódó bírósági vitáját, megállapodásuk szerint a francia fővállalkozó 450 millió eurót fizet a finn tulajdonosnak a késések és költségtúllépések miatt.

Az Olkiluoto 3 Finnország ötödik atomerőműve lesz, amely az ország villamosenergia-fogyasztásának 10 százalékát fogja fedezni. Az erőmű eredetileg 2009-ben kezdte volna meg az áramtermelést.

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Megújul az MKB Bank (x)

Mire érdemes figyelni? 

Új lehetőségek a digitális gazdaságban (x)

Tartson lépést! Infokommunikációs fejlesztések az MFB-vel. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium