Erős évkezdés a Rábánál (2.)

2018. május 16. 22:30    
nyomtatás
 
Erős első negyedéves beszámolóval rukkolt elő a Rába a magyar tőzsde zárását követően szerdán. A vállalat árbevétele, a kedvező nemzetközi környezetnek és a belföldi eladások megugrásának köszönhetően, érdemben növekedett. Az elszálló acél alapanyagárak és energiaárak ellenére pedig nőtt a profitabilitás is, miközben a nettó eredmény több mint duplájára emelkedett.

Kereskedés Rába-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!


Erősen kezdte az évet a Rába


A Rába árbevétele 12,3 milliárd forintra emelkedett az első negyedévben, amely közel 18 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A megugró acél alapanyagárak és energiaárak ellenére a bruttó fedezet 0,5 százalékponttal 22,5 százalékra emelkedett. Az EBITDA 1,05 milliárd forint volt, amely több mint 34 százalékos növekedést jelentett 2017 első negyedévéhez képest, míg az üzemi- és a nettó eredmény több mint duplájára emelkedett.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)Az elmúlt 10 év második legjobb első negyedéve volt


Abban, hogy jól kezdte az évet a Rába, fontos szerepe volt annak is, hogy a cég valamennyi releváns piacán keresletnövekedés következett be: az európai tehergépkocsi piac magas keresleti szinten stabilizálódott, az amerikai tehergépkocsi piacon, az orosz haszonjármű és busz piacon, valamint a mezőgazdasági futóművek piacán is keresletnövekedés volt megfigyelhető.

Döntően ezeknek, illetve a belföldi eladások megugrásának köszönhetően a Futómű üzletág árbevétel 15,3 százalékkal, a Járműalkatrész üzletágé 17,9 százalékkal, míg a Jármű üzletág árbevétele 26 százalékkal növekedett az előző év azonos időszakához képest.

Mindezek együttes hatására a Rába árbevétele közel 12,4 milliárd forint volt az első negyedévben, amely közel 18 százalékos növekedést jelentett 2017 azonos időszakához képest. Az árbevétel az elmúlt 10 évben egyébként csak egyszer volt nagyobb az első negyedévben, 2015-ben ez az érték megközelítette a 14 milliárd forintot.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)


Erős évkezdés a Rábánál (2.)Jelentősen megugrott a profit


Annak ellenére, hogy az első negyedév során az acél ára közel 29 százalékkal, míg az energia ára több mint 13 százalékkal emelkedett, a bruttó fedezet szintje 22,5 százalékos volt, amely 0,5 százalékpontos növekedést jelentett 2017 azonos időszakához képest. Az értékesítési volumen növekedésének, a javuló értékesítési portfóliónak és a hatékonyságnak köszönhetően a Rába bruttó eredménye 468 millió forinttal 2,78 milliárd forintra növekedett az első negyedév során.

A Rába EBITDA-ja a költségek oldaláról jelentkező nyomás ellenére 1,044 milliárd forint volt, amely több mint 34 százalékos növekedést jelentett az előző év azonos időszakához képest. A jelentős növekedés a Járműalkatrész és a Jármű üzletág jó teljesítményének volt köszönhető elsősorban. Az EBITDA marzs pedig 1,1 százalékpontos javulást követően 8,5 százalék volt az első negyedév végén. A vállalat 550 millió forintos üzemi eredményt ér el az első negyedévben, amely több mint duplája volt a 2017 első negyedévében realizált összegnek. Az üzemi eredmény alakulásához a Futómű üzletág 154 millió forint üzemi eredménnyel járult hozzá, a Járműalkatrész üzletág jelentős növekedés mellett 197 millió forintos üzemi nyereséget termelt, míg a Jármű üzletág kiemelkedő üzemi eredményességgel 223 millió forint nyereséget realizált 2018 első negyedévében.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)A Rába nettó eredménye 396 millió forint volt, szemben az egy évvel korábban realizált 173 millió forintos nettó eredménnyel.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)Az új beruházások hatására a Rába nettó hitelállománya 3,1 milliárd forinttal növekedett 2017 első negyedévéhez képest, így annak mértéke elérte a 4,5 milliárd forintot. A vállalat ugyanakkor jelezte, a nettó hitelállomány növekedésének tényezőit teljes mértékben kontroll alatt tartja.

Mit mond a menedzsment?


Az idei évet erős kezdéssel indította társaságunk, kiemelkedő forgalombővülés és eredményesség jellemezte a Rába Csoport működését. Növekvő európai kulcspiacaink mellett stabil pénzügyi hátterünk jelentősen bővíti üzletfejlesztési lehetőségeinket akár saját kezdeményezésű, akár partnereink bevonásával megvalósuló projektjellegű üzletek formájában
- emelte ki Pintér István, a Rába elnök-vezérigazgatója.

Olcsók vagy drágák a Rába-papírok?


Az árazás kapcsán elöljáróban egyrészt el kell mondani, hogy nem könnyű a Rábához hasonló méretű cégeket találni, a peer groupban szereplő vállatok jóval nagyobbak. Másrészt azt is hozzá kell tenni, hogy a Rábára vonatkozóan egyedül az OTP Bank által adott előrejelzések kerültek felhasználásra. A Rába árazása EV/EBITDA alapon a kedvezőbbek közé tartozik, a 6,3-as szektorátlagnál alacsonyabb mutatóval forog. Ugyanakkor hozzá kell tenni azt is, hogy a Rábához alacsonyabb EBITDA-növekedési várakozás kapcsolódik a legtöbb céghez képest.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)A Rába első ránézésre P/E alapon drágának tűnhet a peer group más szereplőihez képest, ugyanakkor azt is hozzá kell tenni, hogy a magyar cégtől várják az egyik legnagyobb profitbővülést a közeljövőben.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)Mit mutat a technikai kép?


A Rába-papírok valóságos ralit produkáltak január végén, az árfolyam az 1300 forintos szintről egészen 1700 forint fölé ugrott. A szárnyalás viszont csupán nagyon rövid ideig tartott, az 1700 forintos szint elérését követően erőteljes eladások kezdődtek, majd lassú lecsorgás, amelynek eredményeként az árfolyam visszatesztelte a korábbi 1300 forintos kitörési szint környékét. Itt viszont a korábbi bázis, valamint a 200 napos mozgóátlag nagyon erős támasznak bizonyult, ahonnan többször is fordulni tudott az árfolyam. A chart alapján egy egyre pozitívabb összképről beszélhetünk, megjelent ugyanis több nagyobb alsó kanócos gyertya és az árfolyam egyre magasabb aljpontokat alakít ki, ráadásul az MACD indikátor is jelzést adott a short pozíciók zárására. Nem lesz egyszerű viszont az erősödés, az 1400 forintos szint környéke nagyobb ellenállást jelenthet, itt korábban többször megtört már a lendület, ráadásul ennek a szintnek a közelében húzódik az 50 napos mozgóátlag is. Alulról az 1300 forintos szint környéke erős támaszt jelent, ennek elesése esetén gyorsan elérhető válhat az 1250 forintos szint.

Erős évkezdés a Rábánál (2.)
Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...MINDEN, AMI BEFEKTETÉS ÉS KERESKEDÉS
Feliratkozom a Portfolio Trader hírlevélre
Elmúltam 16 éves
Az adatvédelmi tájékoztatót elolvastam, megértettem, és hozzájárulok ahhoz, hogy megadott adataimat a szolgáltató mint adatkezelő a szabályzatban foglaltaknak megfelelően kezelje.
FELIRATKOZOM
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
1
Prémium