Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők

2019. augusztus 9. 15:20    
nyomtatás
 
A magyar tőzsde a mozgalmas júliust végül enyhe emelkedéssel zárta, azonban a Portfolio legfrissebb alapkezelői felméréséből kiderül, hogy a profik pesszimistábbak lettek és a magyar tőzsdén mind 3-, mind 12 hónapos időtávon nőtt a nagyobb esést is elképzelhetőnek tartó alapkezelők aránya. A profi befektetők ebben a hónapban a hazai blue chipek közül az OTP részvényeit kedvelték a leginkább, míg a midcapek közül az ANY Biztonsági Nyomda és az Alteo részvényeit emelték ki legnagyobb számban a hazai alapkezelők.

A felmérésben résztvevő alapkezelők: Accorde Alapkezelő, Dialóg, Diófa, Erste Alapkezelő, Equilor, Generali, Hold Alapkezelő, K&H Alapkezelő, OTP Alapkezelő, Raiffeisen Alapkezelő.

Kereskedés Magyar Telekom-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén!

Mozgalmas júliust tudhat maga mögött a magyar tőzsde, a BUX a július első hetének lefordulása után ismét emelkedni kezdett, július második felére a lendület kifulladt és a hazai részvényindex ismét lefordult, miután a nemzetközi részvénypiaci hangulatra a kereskedelmi háborús félelmek mellett a globális növekedési kilátások romlásával kapcsolatos aggodalmak vetettek árnyékot. A korábbi erősödéséből egy keveset megőrizve a BUX végül 1,2 százalékos emelkedéssel zárta a júliust.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők


Ebben a hónapban a felmérésünkben résztevő alapkezelők 70 százaléka számított arra, hogy a hazai részvényindex mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozoghat majd háromhónapos időtávon. Az alapkezelők 20 százaléka tart elképzelhetőnek 5 és 15 százalék közötti esést, míg egy kisebbség kifejezetten pesszimista, miután az alapkezelők 10 százaléka várt 15 százalékosnál is nagyobb esést a következő három hónap során, míg az alapkezelők közül senki sem számított nagyobb emelkedésre a következő három hónapban. 12 hónapos időtávon a felmérésünkben résztvevő alapkezelők 30 százaléka számít arra, hogy a BUX a mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd, míg 30 százalékuk várt 5 és 15 százalék közötti emelkedést. Az általunk megkérdezett alapkezelők 30 százaléka ugyanakkor arra számít, hogy a magyar tőzsde 5 és 15 százalék közötti esést szenvedhet el, míg 10 százalékuk vár 15 százaléknál is nagyobb esést a következő 12 hónap során.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők


Az alapkezelői válaszokból képzett 3 hónapos mutató esetében a pesszimizmus növekedése látható, miután a felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül a korábbi hónap 73 százalékával szemben ebben a hónapban 70 százalékuk számított mérsékelt, mínusz 5 és plusz 5 százalék közötti elmozdulásra a magyar tőzsdén, azonban a profik 20 százaléka számított nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esésre, míg egy kisebbség ennél is pesszimistább. Mindemellett érdemes megjegyezni, hogy a korábbi hónaphoz képest ebben a hónapban az alapkezelők közül senki nem várt nagyobb emelkedést a magyar tőzsdén, rövid távon. Az alapkezelői válaszokból képzett 12 hónapos mutató esetében a pesszimizmus növekedése volt megfigyelhető, miután a korábbi hónap 55 százalékával szemben az általunk megkérdezett alapkezelők 30 százaléka számított arra, hogy a BUX mínusz 5 és plusz 5 százalékos sávban mozog majd. Az alapkezelők immár 30 százaléka számít nagyobb, 5 és 15 százalék közötti esésre, míg a korábbi hónap 36 százalékos értékével szemben ebben a hónapban csupán az alapkezelők 30 százaléka várt nagyobb, 5 és 15 százalékos emelkedést a következő 12 hónap folyamán.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők


Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők


Az OTP árfolyama július második felében lejjebb került, majd a héten pozitív fordulat következett és a bankpapír árfolyama felpattant. Az OTP papírjai ebben a hónapban is kiemelten népszerűek, miután az OTP részvényeit 6 alapkezelő jelölte meg, mint kedvenc részvényét. Az OTP népszerűségét pedig a társaság legfrissebb számai is alátámasztották, az OTP a második negyedéves gyorsjelentésében az elemzői várakozásoknál kedvezőbb eredményről számolt be, míg a bank 105 milliárd forintos rekordprofittal lepte meg a piaci szereplőket. A blue chipek közül a Mol részvényét 3-, míg a Magyar Telekom papírjait 2 alapkezelő jelölte meg kedvenc részvényeként ebben a hónapban.

A midcapek közül az ANY Biztonsági Nyomda részvényeit 4 alapkezelő jelölte meg kedvenc részvényeként, míg az Alteo papírjai 3 említést kaptak ebben a hónapban. A CIG Pannónia és a Graphisoft Park részvényei pedig egyaránt 2-2 említést kaptak ebben a hónapban.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelők


A felmérésünkben résztvevő alapkezelők közül egy emelte ki a Molt, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a blue chipek közül a Richter is egy említést kapott, ugyanakkor a hazai nagypapírok közül sem az OTP, sem a Magyar Telekom sem kapott említést ebben a hónapban. Az Opus részvényeit ebben a hónapban 3 alapkezelő emelte ki, mint legkevésbé kedvelt részvényt, míg a közepes kapitalizációjú társaságok részvényei közül a 4iG és az Appeninn papírjai egyaránt 2-2 említést kaptak.

Ezért a blue chipért rajonganak most a hazai alapkezelőkCímlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Az ügyfélközpontú innovátoroké a jövő (x)

Értékes tudással is támogatja a jövőbe mutató ötleteket az MVM. 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hír


 

hirdetés
Állásajánlatok
Könyvelő
Senior befektetési tanácsadó
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium