Felforgathatja a benzinpiacot az Audi által tesztelt új bioüzemanyag

2018. április 17. 10:41    
nyomtatás
 
Az Audi és egy francia biotech vállalat egyesítik erőiket annak érdekében, hogy megoldják a bioüzemanyagok széles körű elterjedését akadályozó két legnagyobb problémát. A német luxusautógyártó áprilisban kezdte el tesztelni a 34 százalékban a cukorrépa feldolgozásának melléktermékeiből származó, új módszerrel előállított biokomponenssel kevert benzin használatát A4-es szedánjában. A keverék nagy előnye például a bioetanollal szemben, hogy bármelyik autóban használható, a motor mindenfajta átalakítása nélkül.


Míg az utóbbi években egyértelműen az elektromos és hibrid hajtás került előtérbe a bioüzemanyagokkal szemben mint a fosszilis üzemanyagok legfontosabb alternatívái, a technológia fejlesztésébe korábban sokat fektető vállalatok továbbra sem mondtak le róla. A bioüzemanyagokkal kapcsolatos legfontosabb megoldandó feladat az, hogy nagy volumenű gyártásuk ne járuljon hozzá az erdőirtások terjedéséhez, illetve, hogy ne vonjon ki élelmiszer vagy állati tápok előállítására is alkalmas értékes földterületeket a termelésből. Az ezekkel kapcsolatos aggályok nagyban hozzájárultak ahhoz, hogy a bioüzemanyagok fejlődése és terjedése az elmúlt években elakadni tűnt.

A fosszilis energiahordozók helyettesítésére vonatkozó igény erősödése azonban több alternatív technológia számára is piacot biztosíthat a jövőben.

A francia Global Bioenergies által kidolgozott eljárás a cukorrépa feldolgozásakor keletkező, nem ehető melléktermékeket hasznosítja bioüzemanyag előállítására, vagyis nem von el közvetlen forrásokat az élelmiszertermeléstől. Az áprilisban tesztelt biobenzin alapanyaga a Global Bioenergies németországi demo üzeméből származik, az üzemanyag-komponenssé történő átalakítás folyamatában a német Fraunhofer Institute is részt vett. A társaság számos szabadalommal rendelkezik a mezőgazdasági hulladékokban található cukrot izobuténné, egy általában kőolajból előállított szénhidrogénné átalakító baktériumokra.

Felforgathatja a benzinpiacot az Audi által tesztelt új bioüzemanyag

shutterstock

A Global Bioenergies a Clariant és az Ineos Group vegyipari vállalatokkal is együttműködik, amelynek célja glükóz kivonása szalmából, majd annak szénhidrogénné alakítása. A Clariant technológiája állítólag már az érett stádiumban van, ugyanakkor a társaság nem közölte, hogy mikortól kezdhet kereskedelmi forgalomra is termelni. A Global Bioenergies és a francia cukorgyártó Cristal Union terveiben már szerepel egy 2021-től évi 50 ezer tonna izobutén előállítására alkalmas franciaországi üzem felépítése. Ez a mennyiség az ország benzinfogyasztásának 1 százalékát lefedő biokomponens előállítására elegendő. A beruházás várható költsége 115 millió euró, amelynek előteremtéséhez a társaságoknak még meg kell győzniük a befektetőket is.

(Bloomberg)

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Tematikus cikk

Jó kávé és masszázs? - így tarthatod meg a munkavállalóidat (x)

Mit tehet a munkáltató, hogy növelje a munkatársak elégedettségét? 
Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Portfólió menedzser
 
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium