Elképesztő energiatervei vannak a lengyel kormánynak 2040-ig

2019. január 7. 12:29    
nyomtatás
 
A héten zárul a 2040-ig szóló energiastratégiáról szóló konzultáció Lengyelországban, a kormányzati tervek azonban éles kritikák tárgyát képezik, miután a varsói kabinet még évtizedekig ragaszkodna a szénhez, a szárazföldi szélenergiát viszont kivezetné az energiamixből az időszak végéig.


A konzervatív Jog és Igazságosság párt által vezetett kormány tervei szerint 2030-ig egyáltalán nem csökkenne az ország szénfogyasztása és -bányászata, és 2040-ig csak 60 százalékra csökkenne súlya a jelenlegi 80-ról az áramtermelésben. A szén szerepének fenntartása az energiamixben a gyakorlatilag állandósítja az országban helyenként súlyos légszennyezettségi helyzetet, és kétségessé teszi a lengyel elkötelezettséget a közös klímavédelmi erőfeszítések iránt. A lengyel kormányzati terv 2030-ra 21 százalékos megújuló energia részaránnyal számol, míg az EU-célszám 32 százalék - számolt be az FT.

Az ország két fő okból ragaszkodik továbbra is a jelentős mennyiségben rendelkezésére álló szénhez: egyrészt, az iparág nemzetgazdasági szinten is jelentős foglalkoztató, mintegy 100 ezer embernek adva munkát; másrészt, a szén használatával korlátozható az orosz olaj- és gázimporttól való függés, ami Lengyelország számára egyértelműen az ellátásbiztonság egyik, ha nem legfontosabb célja.

A szénnel kapcsolatos lengyel kormányzati tervek ugyan nincsenek összhangban azzal a trenddel, miszerint egyre több ország dönt a szén viszonylag gyors kivezetéséről energiamixéből, azonban ennél is meglepőbb, hogy Varsó 2035-ig szinte teljes mértékben leépítené a szárazföldi szélenergia termelő kapacitásait. A szárazföldön telepített szélerőművek jelenleg a legnagyobb megújuló energiaforrást képviselik Lengyelországban, csaknem 6 GW telepített kapacitással. Ez a következő években, 2025-ig még 7 GW-ra emelkedhet, azonban 2040-ig 800 MW-ra csökkenne a tervek szerint.

A lengyel kormánynak nincs igazán ellenérve a szárazföldi szélenergiával szemben - az ilyen kontextusban szokásosan felmerülő tájkép- és madárvédelmi érvek nem kerültek szóba - , a hírek szerint inkább politikai okai vannak ez irányú terveinek. A WysokieNapiecie.pl szerint a Jog és Igazságosság néhány tagja egyszerűen ellenzi a szélfarmokat, azt azonban nem lehet tudni, hogy miért. Ez egyértelműen a magyarországi helyzetre emlékeztet, ahol a kormány gyakorlatilag ellehetetlenítette új szélerőművek telepítését, így 2011 óta nem épült új szélerőmű Magyarországon.

A lengyel kormányzati tervek a tengeri (offshore) szélerőművek és az atomerőművek építését szorgalmaznák inkább, amelyek szerint 2040-ig több mint 10 GW offshore szélenergia, valamint 6-9 GW nukleáris kapacitás létrehozása a cél. A szárazföldi termelő kapacitások megszüntetésével ugyanakkor egy olyan eszközről mond le a varsói kabinet, amellyel jelentősen lehetne csökkenteni nem csupán az orosz gáztól való függőséget, de például az erősen szennyező szénfelhasználást is.

A lengyel lépés ugyanakkor egyértelműen illeszkedni látszik a Donald Trump, az Egyesült Államok elnökének energiapolitikája által jelölt irányvonalba, amely a fosszilis energiaforrások helyzetbe hozásával és a klímaváltozás ismételt megkérdőjelezésével igyekszik extra támogatást biztosítani a karbonintenzív energiafelhasználásnak. Erre utalt az is, hogy Andrzej Duda lengyel elnök a decemberi lengyelországi ENSZ klímacsúcson (COP24) megnyitó beszédében azt hangoztatta, hogy a szén használata nem ellentétes a klímavédelemmel.

Címlapkép: shutterstock

Előző cikk  Előző cikk Következő cikk  Következő cikk


F?rum
 
 
×
×
Jogi nyilatkozat
A jelen oldalon található információk és elemzések a szerzők magánvéleményét tükrözik. A jelen oldalon megjelenő írások nem valósítanak meg a 2007. évi CXXXVIII törvény (Bszt.) 4. § (2). bek 8. pontja szerinti befektetési elemzést és a 9. pont szerinti befektetési tanácsadást.

Bármely befektetési döntés meghozatala során az adott befektetés alkalmasságát vagy megfelelőségét csak az adott befektető személyére szabott vizsgálattal lehet megállapítani. Az egyes befektetési döntések előtt éppen ezért tájékozódjon részletesen és több forrásból, szükség esetén konzultáljon személyes befektetési tanácsadójával!

Az előbb írtakra tekintettel az előadás szervezője, az oldal üzemeltetője, szerkesztői, és szerzői valamint előadói kizárják mindennemű felelősségüket az oldalon esetleg megjelenő információra vagy adatra alapított egyes befektetési döntésekből származó bármilyen közvetlen vagy közvetett kárért vagy költségért.
Bővebben...Friss hírek
20 hír 30 hír 40 hírhirdetés
Állásajánlatok
Szerkesztő-Újságíró
 
Rovatnavigátor
EZT OLVASTA MÁR?
11
22
33
44
55
0
Prémium